Alertă la nivel mondial. Uriașa defecțiune din sistemele Microsoft le-ar putea da idei teroriștilor IT
Efectele uriașei perturbări mondiale provocate de updatarea unor programe Microsoft îi fac pe multi specialiști să fie în alertă pentru ceea ce s-ar putea produce pe viitor. Pe de-o parte este vorba despre nevoia regândirii întregului sistem, pentru a elimina riscul unor astfel de disfuncționalități, iar pe de altă parte există temerea că terorișii IT s-ar putea inspira din cele întâmplate.
Chiar dacă repercusiunile incidentului se diminuează, pe măsură ce companiile încheie procesul de restaurare a sistemelor, experții în securitate cibernetică se tem că infractori IT ar intenționa să acționeze în mod similar. În ultimele zile s-au înregistrat mai multe website-uri cu nume asemănătoare firmei CrowdStrike, ceea ce poate fi intenția unor infractori sau chiar teroriști informatici de a crea și mai multe probleme, potrivit Radio România Actualități.
"Opinia noastră, a Directoratlui Național de Securitate Cibernetică, este că nu a fost un atac cibernetic. A fost o disfuncționalitate, un bug informatic, dar care a produs efecte foarte similare cu un atac cibernetic. (...) Deși nu este un incident cibernetic, am procedat așa cum procedăm în cazul unor atacuri: am comunicat și am transmis informația către echipe de IT și i-am ghidat către locul în care producătorii publicaseară soluția pentru sistarea, pentru rezolvarea incidentelor", a precizat Dan Cîmpean, director general al Directoratului Național de Securitate Cibernetică.
Gigantul Microsoft estimează că 8,5 milioane de computere ce rulau cu software-ul Windows au fost lovite de blocajul cibernetic produs la nivel mondial, ceea ce-l face să fie cel mai grav incident IT, depășind toate atacurile și evenimente anterioare.