MENIU

Alertă la NASA. Tocmai s-a produs cea mai puternică explozie solară din ultimii 12 ani

Explozii solare

Oamenii de știință au identificat miercuri cea mai puternică explozie solară din ultimii 12 ani. Mai precis, au avut loc două erupții extrem de puternice, una dintre ele atingând maximul de radiații din 2005 încoace, potrivit New Scientist.

Două puternice explozii solare de mare intensitate au avut loc miercuri, a doua fiind cea mai puternică înregistrată de la începutul acestui ciclu de activitate a soarelui, ce a debutat în decembrie 2008, relatează AFP citând un anunț al NASA.

Cele două erupții au avut loc într-o regiune activă a soarelui unde s-a produs deja o erupție de intensitate medie, la 4 septembrie.

Exploziile solare de clasă X sunt cele mai puternice. Cea mai intensă dintre cele două explozii a fost clasificată X9,3, cea mai puternică de la explozia X17 din 2005, conform NASA. Exploziile solare cele mai puțin intense sunt de clasă A, urmate de B, C, M și X. Similar cu scara Richter pentru cutremure, fiecare literă reprezintă intesitatea.

Exploziile solare de clasă X pot provoca radiații puternice în atmosfera superioară a Pământului și pot declanșa întreruperi radio, așa cum s-a întâmplat miercuri, potrivit Agerpres. Cea mai puternică explozie solară detectată până acum a avut loc în 2003 fiind clasificată la clasa X28.

Mai multe articole despre:
Soare explozie solară