MENIU

Alertă la graniță! Un avion s-a prăbușit în Bulgaria - VIDEO

Un avion militar L-39ZA de fabricație sovietică, care fusese recent modernizat pentru a îndeplini standardele NATO, s-a prăbușit vineri într-o zonă împădurită din sudul Bulgariei, după ce a luat foc. 

Incidentul a avut loc în timpul unui exercițiu pregătitor pentru un spectacol aerian, iar cei doi piloți la bord, în vârstă de 51 și respectiv 28 de ani, nu au reușit să se catapulteze și au decedat pe loc.

Ce au transmis autoritățile după moartea piloților

Comandantul forțelor aeriene bulgare, Dimitar Petrov, a exprimat profund regret pentru pierderea celor doi piloți, menționând că aceștia erau extrem de bine pregătiți și efectuaseră acest exercițiu de mai multe ori. „Erau dintre cei mai buni”, a declarat Petrov, conform AFP și Agerpres.

Avionul prăbușit era pregătit pentru un spectacol special programat pentru sâmbătă, cu ocazia aniversării a 20 de ani de la aderarea Bulgariei la NATO. Din păcate, evenimentul a fost anulat ca urmare a tragediei, iar în armată a fost decretată o zi de doliu.

Bulgaria, cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, se confruntă cu o flotă aeriană veche. Într-un efort de modernizare, țara a comandat recent 16 avioane de vânătoare americane pentru a înlocui vechile MiG-29 sovietice, marcând astfel cel mai semnificativ contract de modernizare militară de la căderea comunismului.

În dimineața accidentului, președintele bulgar Rumen Radev, fost pilot de vânătoare și fost comandant al forțelor aeriene, participase la un zbor de testare pe un aparat F-16 similar cu cele pe care armata le va primi începând din 2025.