MENIU

Alertă în sistemul medical! Pastilele care tratează răceala pot provoca probleme cardiace. UE se gândește să le retragă de pe piață

Este alertă în sistemul medical din cauza pastilelor care tratează răceala și gripa! Unele comprimate conțin pseudoefedrină, substanță care poate provoca accident vascular cerebral sau atac de cord. 

Agenția Europeană a Medicamentului analizează dacă există legătură între aceste pastile și cazurile semnalate în mai multe state europene. În aceste condiții, în anumite state se ia în calcul retragerea de pe piață sau eliberarea medicamentelor doar pe bază de rețetă. Unul dintre medicamentele posibil periculoase se găsește și în farmaciile de la noi și este administrat inclusiv copiilor. 

Substanța aflată dub lupa autorităților europene este pseudoefedrina. Medicamentele care conţin pseudoefedrină şi pe care milioane de românii le-a luat în momentul unei gripe sau răceli sunt în atenţia Agenţiei Europene a Medicamentului. Oficialii fac verificări pentru a vedea dacă aceste pastile pot provoca simptome care afectează vasele de sânge din creier.

Pseudoefedrina este o substanta care se administreaza fie singură, fie în combinație cu alte medicamente pentru a trata simptomele de răceală, gripă sau alergie. Atentie însă, specialiștii spun că nu trebuie administrată mai mult de șapte zile consecutive și asta pentru că o doza prea mare crește riscul de accident vascular cerebral sau atac de cord.  

Acest gen de medicamente au un efect puternic decongestionant nazal, adica ne ajută să respirăm mai bine în momentul în care suntem răciți sau gripați.  

În urma anchetei anunțate de experții europeni, mai multe state iau în calcul eliberarea acestor medicamente doar pe bază de rețetă sau retragerea de pe piață. Regatul Unit este unul dintre statele care se gândește la aceste măsuri.

Potrivit celor mai recente date, doar anul trecut, românii au cheltuit peste 6 miliarde de lei pentru produsele eliberate fără prescripţie medicală în farmacii.