MENIU

Alertă în Pakistan, temperaturi de 50 de grade în metropola cu 20 de milioane de locuitori

Alertă în sudul Pakistanului, după ce un val de caniculă s-a abătut asupra ţării și meteorologii se aşteaptă ca temperaturile să urce în zilele următoare până la 50 de grade Celsius. Temerea este că valul de arșită infernală ar putea face victime, așa cum s-a întâmplat în urmă cu câțiva ani, în cel mai mare oraș din Pakistan, Karachi, cu 20 de milioane de locuitori.

Guvernul provinciei Sindh a amenajat mai multe centre de prim-ajutor în metropola Karachi, unde o combinaţie de factori meteorologici - depresiune tropicală şi umiditate - ar putea să facă acest val de caniculă să devină unul ucigaş, a precizat un oficial local, potrivit DPA.

Karachi, unul dintre cele mai populate oraşe din lume, cu peste 20 de milioane de rezidenţi, s-a mai confruntat cu un val sever de caniculă în 2015, când au murit peste 1.200 de oameni.

Pakistanul şi India sunt afectate de valuri de caniculă încă din martie, un fenomen despre care experţii afirmă că reflectă foarte bine realitatea generată de schimbările climatice.

Temperaturile au depăşit 48 de grade Celsius în Pakistan în cursul zilei de joi şi ar putea să atingă pragul de 50 de grade Celsius în zilele următoare.

Oamenii de ştiinţă au atribuit vulnerabilitatea Pakistanului la schimbările climatice proximităţii sale faţă de China şi India, care au societăţi puternic industrializate, precum şi topirii rapide a gheţarilor din Munţii Himalaya.