Alertă! Focar de hepatită virală într-un oraş din România
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba a luat mai multe măsuri pentru limitarea focarului de hepatită acută virală de tip A în municipiul Blaj. De la începutul anului și până în prezent, au fost înregistrate 17 cazuri (6 în luna ianuarie, 5 în luna februarie, 6 în luna martie), la copii cu vârste cuprinse între 3 și 15 ani.
Hepatita A este o boala contagioasă cauzată de infecția ficatului cu virusul hepatitic A. Odată ce o persoana a fost infectata cu hepatita A, dezvoltă imunitate pe termen lung și nu mai poate contracta boala a doua oară.
Din cauza modului de răspândire, hepatita A are tendința de a apărea sub formă de epidemii. 1 din 3 persoane au anticorpi pentru hepatita A (au fost expuși la virus), dar majoritatea nu dezvoltă simptome.
Transmiterea virusului
Virusul hepatitei A se găsește în materiile fecale ale persoanelor infectate. Se transmite atunci când o persoana ajunge în contact cu alimente, apă contaminate cu fecalele altei persoane (transmitere fecal-orală), de obicei în condiții de igienă inadecvată. Persoanele infectate pot începe să transmită infecția la aproximativ 7 zile de la expunere, chiar dacă boala este asimptomatica.
Simptome
Multe persoane infectate sunt asimptomatice sau au simptome ușoare, greu de sesizat. Persoanele mai în vârstă au mai probabil simptome decât copiii. Simptomele apar de obicei în săptămânile 2-6 după infecție și de regulă dispar de la sine, în timp. Cele mai frecvente sunt: greață, vărsături, diaree (mai ales la copii), febră ușoară, pierderea poftei de mâncare, erupții cutanate, oboseala, icter, cu colorarea în roșu a urinei, durere în partea dreaptă a abdomenului, sub coaste. Dacă vărsăturile sunt severe, poate apărea deshidratare, manifestată prin: astenie fizică, confuzie, incapacitate de concentrare, puls rapid, dureri de cap, iritabilitate, scăderea cantității de urina. Simptomele durează de obicei mai puțin de 2 luni, dar pot ajunge și la 9 luni
Când trebuie să vă adresați medicului
Daca apar: greață și vărsături care nu se ameliorează după 1-2 zile, piele sau ochi îngălbeniți, urină închisa la culoare, durere abdominală. De asemenea, daca aveți simptome și știți că este posibil să fi fost expus la contactul cu o persoană infectată cu hepatită sau dacă ați avut contact apropiat cu o persoană infectată.
Diagnostic
Medicul vă va pune întrebări cu privire la simptome și la posibila expunere la hepatită și va face analize de sânge pentru a determina cum funcționează ficatul dvs. și daca ați fost expus la hepatita A recent.
Miercuri, 27.03.2019, o echipă mixtă a DSP formată din specialiști de medicină preventivă și inspectori sanitari s-a deplasat în municipiul Blaj cu scopul de a lua toate măsurile necesare în vederea limitării evoluției focarului în colectivitățile preșcolare și școlare din zonă. Reprezentanții DSP Alba au avut o întâlnire de lucru la care au participat directorii de instituții de învățământ, asistenții medicali comunitari, medic și asistenți medicali școlari, coordonatorul serviciului de asistență socială și mediatorul sanitar.
Măsuri luate:
Se vor identifica contacții și vor fi imunizați prin medicii de familie, cu vaccin distribuit de DSP Alba;
S-a dispus efectuarea dezinfecției și igienizării prin personalul de specialitate în unitățile de învățământ, în parteneriat cu UAT Blaj (DSP a furnizat var cloros pentru unități de învățământ și în colectivitatea afectată de îmbolnăviri);
Evoluția focarului va fi atent supravegheată și vor fi puse la dispoziție materiale necesare pentru efectuarea controalelor periodice și a triajului în unitățile de învățământ;
S-au realizat și se vor mai realiza acțiuni de informare și educare pentru părinți, cadre didactice și elevi privind regulile obligatorii de igienă;
De joi se vor efectua examene de urină în colectivitățile unde sunt cazuri de îmbolnăvire, de către asistenții comunitari, supravegheați de singurul medic școlar care activează la acest moment în municipiul Blaj;
Cei 17 copii învață în patru școli și două grădinițe din municipiu. O parte dintre cazuri au prezentat forme ușoare și au fost reintegrați în colectivitate, având în vedere că debutul bolii a fost la începutul lunii ianuarie.
Auto-îngrijirea la domiciliu. Recomandări pentru părinți
Se recomandă odihnă la domiciliu pe perioada manifestării simptomelor. Beți multă apă pentru a preveni deshidratarea. Evitați automedicația, care poate agrava efectele virusului asupra ficatului, evitați exercițiul fizic prelungit. Anunțați medicul dacă simptomele se agravează sau dacă apar simptome noi.
Prevenție
Igiena personală strictă și spălatul mâinilor cu apă și săpun după folosirea toaletei, după schimbarea scutecului la copii, precum și înainte de prepararea mâncării sau de luarea meselor vă ajută la împiedicarea transmiterii infecției. Încălzirea alimentelor și a apei la peste 85 grade Celsius determină distrugerea virusului. Evitați consumul de pește sau fructe de mare în stare crudă sau insuficient preparate termic. Fructele și legumele consumate in stare crudă trebuie spălate cu apa din abundență.
Vaccinarea (se face gratuit pentru contacții din focar)
Infectarea poate fi prevenită prin vaccinare. Vaccinul nu conține virusuri vii și este foarte sigur. Nu au fost raportate reacții adverse semnificative, cu excepția înroșirii locului de injecție pentru câteva zile. Vaccinul trebuie administrat înainte de expunerea la virus, nu mai are efect după expunere.
O persoana cu hepatita A confirmată prin teste de sânge nu mai poate face infecția a doua oara.