MENIU

ALERTĂ: Două produse folosite de multe persoane au fost clasificate „cancerigene”. Explicațiile specialiștilor

ALERTĂ: Două produse folosite de multe persoane au fost clasificate „cancerigene”. Explicațiile specialiștilor

Două produse utilizate pe scară largă de către populație au fost recent clasificate ca fiind „cancerigene” de către o agenție de cercetări asupra cancerului din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Talcul și acrilonitrilul sunt cele două substanțe care au atras atenția specialiștilor în sănătate.

Agenţia din cadrul OMS a clasificat, de asemenea, ca fiind "cancerigen" pentru oameni acrilonitrilul, un compus organic volatil, folosit în principal în producţia de polimeri. Această decizie se bazează pe "dovezi suficiente de cancer pulmonar" şi dovezi "limitate" de cancer de vezică la oameni, potrivit IARC. Acei polimeri sunt utilizaţi în fibre pentru îmbrăcăminte, covoare, materiale plastice pentru produse de consum şi piese pentru automobile. Acrilonitrilul este prezent, de asemenea, în fumul de ţigară. Poluarea aerului reprezintă o altă sursă de expunere.
 
Experţii de la Agenţia internaţională de cercetări asupra cancerului (IARC), reuniţi în oraşul francez Lyon, au publicat rezultatele studiilor lor vineri în revista The Lancet Oncology. Ei au clasificat talcul, un mineral natural extras din numeroase regiuni ale lumii, ca fiind "probabil cancerigen" pentru oameni, având în vedere în special o combinaţie de dovezi limitate de cancer observate la om (cancer ovarian) şi dovezi suficiente ce au fost observate la animalele de laborator. Potrivit acestor cercetători, expunerea are loc în principal la locul de muncă în timpul extracţiei, măcinării şi prelucrării talcului sau în timpul fabricării produselor care îl conţin.

Cele mai cancerigene produse de curățenie pe care și tu le folosești

Mai multe articole despre:
produse cancerigene alerta