MENIU

România săracă. Aproape jumătate dintre femei ar putea avea pensie minimă

Aproape jumătate dintre femeile din România nu au carte de muncă, arată datele Organizației Internaționale a Muncii. Iar fără această formă legală, atunci și pensia va fi extrem de mică/

În Europa, țara noastră este întrecută la acest capitol rușinos doar de Italia și Grecia. Fără carte de muncă, româncele se pot aștepta la cele mai mici pensii din sistem.

Fie că muncesc doar în gospodărie sau au o slujbă, aproape 50% dintre femeile din România nu au carte de muncă. Româncele sunt de multe ori obligate să aleagă între carieră și familie, pentru că le revine sarcina îngrijirii copiilor, dar și a persoanelor vârstnice.

Cele mai multe femei care nu au carte de muncă în România desfășoară activități din sfera menajului sau a cosmeticii.

Femeile care nu lucrează sunt mai expuse riscului de sărăcie și excluziune socială, în special în cazul morții partenerului sau divorțului. Chiar și cele care lucrează la negru, fără carte de muncă vor fi vulnerabile după vârsta pensionării.

Soluțiile care pot reduce impactul acestei probleme includ:

 

  • investițiile în infrastructura de îngrijire a copiilor și a vârstnicilor
  • formare profesională sau reconversie pentru româncele care vor să lucreze cu carte de muncă
  • combaterea discriminării de gen la locul de muncă

 

Chiar dacă își doresc și se luptă pentru a obține un loc de muncă, femeile din România pot fi discriminate pe baza faptului că sunt considerate mai puțin „implicate” în munca peste program și de acasă, deoarece lor le revine în cele mai multe cazuri sarcina îngrijirii copiilor și persoanelor în vârstă.

Mai multe articole despre:
pensii salarii