MENIU

Aleksei Navalnîi, adversarul politic al lui Vladimir Putin, nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace de Lech Walesa

Aleksei Navalnîi, principalul adversar al lui Vladimir Putin

Lech Walesa, eroul luptei polonezilor împotriva regimului comunist în anii `80, îl propune pe dizidentul rus Aleksei Navalnîi la Premiul Nobel pentru Pace. Fost președinte al Poloniei și laureat al premiului Nobel pentru Pace în 1983, Walesa l-a nominalizat pe principalul adversar politic al lui Vladimir Putin pentru acordarea acestei distincţii. Fostul lider al sindicatului „Solidaritatea” a trimis o scrisoare Comitetului Nobel norvegian pentru această nominalizare. 

 

Lech Walesa elogiază în cazul lui Aleksei Navalnîi „curajul şi eforturile îndreptate către descoperirea corupţiei, apărarea pluralismului politic şi opoziţia faţă de regimul rus tot mai autoritar”, în scrisoarea către Comitetul Nobel.

„Navalnîi luptă împotriva totalitarismului pentru ideile de democraţie, drepturi şi libertăţi fundamentale, la fel cum am luptat şi eu cu decenii în urmă în Polonia comunistă”, a mai scris Walesa, potrivit gazetei poloneze Gazeta Wyborcza, relatează Agerpres.

Aleksei Navalnîi s-a întors în Rusia în ianuarie după ce a beneficiat de tratament în Germania din cauza unei tentative de asasinat cu agentul neurotoxic Noviciok. El a fost imediat reţinut la sosirea în ţară.

Marţi, un tribunal din Moscova a decis că dizidentul trebuie să ispăşească o condamnare de trei ani şi jumătate pentru că nu a reuşit să ia legătura cu autorităţile penale, aşa cum impuneau termenii unei decizii mai vechi, întrucât se afla în Germania pentru a se recupera după o otrăvire de comiterea căreia el a acuzat serviciul de informaţii rus, potrivit DPA.

Navalnîi, principalul opozant al lui Putin, condamnat la 3 ani și jumătate cu EXECUTARE

Navalnîi primise o sentinţă cu suspendare în 2014 într-un caz de fraudă, despre care el a afirmat că e politică, iar Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a apreciat că a implicat proceduri "arbitrare şi incorecte".

După condamnarea de marți a lui Navalnîi, a urmat un val internațional de acuzații la adresa regimului Putin. Lideri din UE, Marea Britanie și SUA au cerut eliberarea imediată a militantului anticorupție și au acuzat Moscova că încalcă cele mai elementare angajamente pe care trebuie să le ia un membru al comunității internaționale.

Val internațional de ACUZAȚII la adresa Rusiei după condamnarea lui Aleksei Navalnîi. Moscova: ”Occidentul este DECONECTAT de realitate”

 În replică, Rusia a răspuns, prin purtătorul de cuvânt al diplomației, că ”nu există niciun motiv pentru a interveni în treburile unui stat suveran.”