MENIU

Aleksandr Lukașenko amenință voalat Occidentul: ”Armata rusă va ajunge în 24 de ore în Belarus”

Aleksandr Lukașenko și Vladimir Putin

Președintele din Belarus, Aleksandr Lukașenko, a negat, miercuri, că ar fi discutat cu Vladimir Putin despre transferuri de trupe ruseşti sau crearea unor baze militare permanente ale Moscovei pe teritoriul țării sale. ”Dacă vom vedea o activare a NATO inclusiv până la un conflict militar, armata rusă va ajunge în 24 de ore în Belarus”, a transmis, în schimb, liderul de la Minsk. 

”Nu am avut niciun fel de discuţii despre transferul permanent de trupe ruseşti în Belarus sau despre crearea vreunei baze militare. Nu avem nevoie de aşa ceva. Nu există nicio necesitate în acest sens deocamdată, conform conceptului de securitate militară a uniunii statale (Rusia-Belarus). Dacă va exista oarecare circumspecţie, dacă vom vedea o activare a NATO inclusiv până la un conflict militar, armata rusă va ajunge în 24 de ore în Belarus”, a declarat marți Lukaşenko, la o reuniune a guvernului unde s-a discutat despre relațiile cu Moscova, după întâlnirea sa cu Vladimir Putin. 

Liderul de la Minsk a adăugat că în Belarus există infrastructură militară în acest sens - baze și aeroporturi militare

Lukaşenko a acuzat Occidentul de lașitate în urma acuzațiilor conform cărora țara sa ar găzdui trupe străine pe teritoriul său. ”Aceşti laşi din Occident nu au dreptul să ne acuze că am găzdui baze ruseşti sau chineze sau ale vreunei alte ţări. Uitaţi-vă mai bine la voi, căci voi vă instalaţi baze în Polonia, stat membru UE şi NATO de la graniţa cu Belarus!”, a mai spus liderul din Belarus. 

Președintele belarus a subliniat că a discutat cu Putin despre cooperarea militară cu Moscova, inclusiv despre furnizarea de armament modern rusesc. Cele două părţi nu au stabilit deocamdată condiţiile acestor livrări, urmând ca responsabilii din armată să analizeze ce tipuri de arme ar avea nevoie forţele armate belaruse, a adăugat Lukașenko. 

Cei doi lideri au discutat și despre acordarea celei de-a doua tranşe, de 500.000 de dolari (în jur de 410 milioane de euro), dintr-un credit rusesc de un miliard de dolari. Împrumutul a fost aprobat de Moscova în decembrie 2020 pentru stingerea şi deservirea datoriei de stat a Belarusului, prima tranșă fiind transferată în aceeași lună, potrivit Agerpres. 

Putin și Lukașenko s-au întâlnit la Soci, pe 28 mai, după ce UE a decis impunerea unor sancțiuni Belarusului după deturnarea avionului de linie Ryanair. Regimul Lukașenko susține că a solicitat aterizarea de urgență a aeronavei la Minsk în urma unei amenințări cu bombă, însă, în urma incidentului, au fost reținuți jurnalistul de opoziție Roman Protasevici şi prietena acestuia, Sofia Sapega, de naţionalitate rusă.