MENIU

Alegeri SUA. Strategia lui Trump în caz de eșec. Cum a încercat fostul președinte republican să îi pună în gardă pe americani

Alegeri SUA. Strategia lui Trump în caz de eșec. Cum a încercat fostul președinte republican să îi pună în gardă pe americani/ Profimedia

Dacă va pierde alegerile prezidențiale din SUA, Donald Trump are de gând să conteste rezultatul. Experții în politici externe preconizează că, față de anul 2020, mutarea fostului președinte va fi agresivă și foarte bine pusă la punct.  

Dacă va pierde în fața Kamalei Harris, Donald Trump ar putea contesta rezultatele alegerilor. Fostul președinte al SUA ar intenționa să declare că votul este fraudat sau trucat și să indice numărătoarea lentă a voturilor drept dovadă.

Specialiștii au ajuns la această concluzie după ce, în ultimele luni, Trump și aliații săi au răspândit ideea că există fraude care afectează alegerile. În timpul campaniei electorale, Trump s-a folosit de un raport conform căruia oficialii din comitatul Lancaster din Arizona investighează o posibilă fraudă un lot de 2.500 de cereri de înregistrare a alegătorilor.

"Au început deja să trișeze în Lancaster, au înșelat cu 2.600 de voturi. I-am prins. Fiecare vot a fost scris de aceeași persoană. Mă întreb cum s-a întâmplat asta. Trebuie să fie o coincidență", afirma Trump. 

Elon Musk, miliardarul care este un aliat cheie al lui Trump în campanie, ar fi jucat și el un rol semnificativ în amplificarea acestei afirmații. Pe rețelele de socializare deținute de magnat s-ar fi distribuit postări care conțin informații false, spun experții. Tot acesta ar fi investit sume importante în promovarea postărilor. Afirmațiile false sau înșelătoare referitoare la alegerile din SUA au înregistrat 2 miliarde de vizualizări pe platforma de socializare X, fostă Twitter.

Dacă în 2020 teama de fraudă a fost "Covid permite persoanelor neeligibile să voteze sau că buletinele de vot să fie manipulate", manevra din 2024 pare să fie legată de "imigranţii care votează", după cum a explicat un expert în dreptul electoral.

În ultimele câteva luni, Comitetul Național Republican și alte grupuri afiliate formațiunii politice au intentat o serie de procese în statele swing, susținând că nu monitorizează cu atenție listele. Aceștia au făcut acuzații şocante, inclusiv că statele respective au mai mulți votanți înregistrați decât cetățeni eligibili și că pe liste se află persoane care nu au cetățenie. Multe dintre aceste procese au fost deja respinse.

Alegeri SUA. Persoane înarmate, amenințări cu bombă, dar și la adresa candidaților aflați în cursa pentru Casa Albă, în timpul scurtinului din 5 noiembrie

Și în 2020, Trump și aliații săi i-au vizat pe republicani la nivel local și de stat și au făcut presiuni asupra lor pentru a nu valida rezultatele. Niciunul dintre aceste eforturi nu a funcționat. Pierderea alegerilor din 2020 s-a soldat însă cu o revoltă uriașă, în timpul căreia suporterii lui Trump au luat cu asalt Congresul SUA.