MENIU

Alegeri Moldova. Urmează clipe de foc pentru Maia Sandu. Rusia va pune totul în joc pentru a nu câștiga încă un mandat

Maia Sandu nu se luptă doar cu contracandidatul, ci cu eforturile Rusiei de a o îndepărat de la conducerea Moldovei. Foto/Profimedia

Maia Sandu va trebui să ducă o luptă intensă, în următoarele două săptămâni de campanie pentru președinția Moldovei, nu doar cu contracandidatul său, ci și cu Moscova. Kremlinul nu precupețește niciun efort ca să o împiedice să câștige încă un mandat în fruntea țării.

Secretarul de stat american Antony Blinken, deşi aflat, marţi, în turneu în Orientul Mijlociu, a ţinut să transmită o declaraţie legată de Republica Moldova, exprimându-şi îngrijorarea că turul al doilea al alegerilor prezidenţiale ar putea fi viciat de interferenţa Rusiei, după ce primul tur a fost marcat de ceea ce diplomaţia americană numeşte „eforturile fără precedent ale Rusiei de a refuza poporului moldovean dreptul de a-şi alege propriul viitor”.

Prima reacție a Rusiei la alegerile prezidenţiale şi referendumul din Republica Moldova. Pe cine acuză de imixtiune în procesul electora

„Rusia a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a perturba alegerile şi referendumul şi pentru a submina democraţia din Moldova, inclusiv prin finanţare ilicită şi cumpărare de voturi, dezinformare şi activităţi cibernetice răuvoitoare. Pe măsură ce privim spre turul doi al alegerilor prezidenţiale din Moldova din 3 noiembrie, Statele Unite rămân îngrijorate că Rusia va încerca din nou să împiedice moldovenii să îşi exercite dreptul suveran de a-şi alege propriii conducători”, spune Antony Blinken într-o declaraţie publicată de Departamentul de Stat.

Secretarul de stat american, care în luna mai a venit pentru a doua oară în Republica Moldova de la izbucnirea războiului din Ucraina, a felicitat poporul moldovean pentru că a ieşit la vot şi „şi-a făcut auzită vocea într-un număr record în cadrul alegerilor prezidenţiale şi al referendumului privind aderarea la UE”.

El menţionează, de asemenea, că guvernul de la Chişinău şi Comisia Electorală Centrală au gestionat bine alegerile, în ciuda „încercărilor serioase ale Rusiei de a submina integritatea procesului”.

„Guvernul Republicii Moldova şi Comisia Electorală Centrală s-au asigurat că alegerile au fost bine gestionate şi competitive, în pofida încercărilor serioase ale Rusiei de a submina integritatea procesului, după cum a remarcat Misiunea de Observare OSCE/ODIHR”, se spune în declaraţie.

Mai multe articole despre:
maia sandu referendum aderarea moldovei la ue