MENIU

Alegeri euroaprlamentare 2024. Tot ce trebuie să știi

Tot ce trebuie să știi despre votul la europarlamentare 2024. Foto/Arhivă

În România, alegerile europene au loc în data de 9 iunie 2024. Cetățenii cu vârsta de cel puțin 18 ani, împliniți până în ziua alegerilor inclusiv, au dreptul de a vota.

Când au loc alegerile europene?

În România, alegerile europene au loc duminică, 9 iunie 2024. Secțiile de votare sunt deschise în intervalul orar 7.00-22.00, ora locală. Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot până la ora 23.59 (ora locală).

 

Câți deputați sunt aleși?

În 2024, votanții vor alege 33 de membri ai Parlamentului European.

 

Cum sunt aleși deputații?

Conform legislației europene, toate țările trebuie să utilizeze un sistem de vot care să asigure o reprezentare proporțională, ceea ce înseamnă că numărul de deputați aleși de la fiecare partid politic depinde de numărul de voturi obținut de partid. România folosește un sistem de liste închise, care nu permite modificarea numărului de ordine al candidaților pe listă.

Cine sunt candidații?

Au dreptul de a fi aleși ca membri din România în Parlamentul European persoanele care au împlinit vârsta de 23 de ani, au drept de vot și figurează pe listele unui partid politic, ale unei organizaţii a cetăţenilor aparţinînd minorităţilor naţionale, unei alianţe politice, alianţe electorale ori ca independent. Lista completă a candidaților este publicată pe pagina Biroului Electoral Central (constituit cu aproximativ 3 luni înainte de data alegerilor europene – 16.03.2024).

 

Pentru ce partide politice pot vota?

Pot propune liste de candidaţi numai partidele politice, alianţele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale legal constituite, precum şi alianţele electorale constituite în condiţiile legii. Listele de candidaţi pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European se depun la Biroul Electoral Central, cel mai târziu cu 60 de zile înainte de ziua de referinţă - 10 aprilie 2024, ora 24.00. Lista completă a candidaților este publicată pe pagina Biroului Electoral Central.

 

Care este pragul electoral pentru partidele politice?

Pentru partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice şi alianţele electorale, pragul electoral reprezintă 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional.

Candidaţilor independenţi li se pot atribui mandate dacă au obţinut, fiecare în parte, un număr de voturi valabil exprimate cel puţin egal cu coeficientul electoral naţional. Coeficientul electoral naţional reprezintă partea întreagă a raportului dintre numărul total de voturi valabil exprimate şi numărul de mandate de parlamentari europeni ce revin României.

 

Câte și care sunt circumscripțiile electorale?

Întreg teritoriul României constituie o singură circumscripție electorală, ceea ce înseamnă că alegătorii aleg dintre aceleași liste de candidați/candidați independenți.

 

 

Am obligația legală de a vota?

Nu, nu există obligația legală de a vota la alegerile europene în România.

 

Cine poate vota?

În România, poți vota la alegerile europene dacă:

 

Dacă ai cel puțin 18 ani, împliniți până în ziua alegerilor inclusiv;

ești cetățean român sau cetățean UE, cu domiciliul sau reședința pe teritoriul României, în conformitate cu procedura administrativă aplicabilă.

 

Unde pot vota?

Cetățean român care votează în România

Alegătorii sunt arondați unei secții de votare, în funcție de domiciliu sau reședință. Listele de alegători sunt întocmite în avans. Totuși, dacă te afli într-o altă localitate decât cea de domiciliu/reședință în ziua respectivă, poți vota și la altă secție de votare, caz în care președintele biroului electoral al secției de votare te va înregistra pe listele suplimentare de alegători.

 

Cetățean UE care votează în România

Poți vota dacă ești cetățean al unui alt stat membru al UE, dar trebuie să te înscrii mai întâi pe o listă electorală specială la primăria localității de domiciliu sau de reședință. Poți vota la secția de care aparții în funcție de locul de domiciliu/reședință. Există posibilitatea să votezi și la o altă secție, dacă te afli într-o altă localitate decât cea de domiciliu/reședință în ziua respectivă, dar numai dacă biroul electoral de circumscripție județeană sau biroul electoral de circumscripție al sectorului (în cazul Bucureștiului) confirmă că ai fost inclus(ă) pe listele electorale speciale la cererea telefonică a președintelui biroului electoral al secției de votare. Dacă ești alegător cu mobilitate redusă poți vota și la o altă secţie de votare decât cea la care ești arondat, din aceeaşi unitate administrativ-teritorială.

 

Cetățean român care votează în străinătate

Poți vota dintr-un alt stat membru al UE sau dintr-o țară din afara UE la secțiile de votare organizate de către statul român. Nu sunt necesare proceduri suplimentare pentru înregistrarea la vot dintr-un alt stat membru al UE sau dintr-o țară din afara UE.

Pentru informații suplimentare, poți consulta pagina Ministerului Afacerilor Externe.

 

Cetățean UE care votează în străinătate

Poți vota dacă ești cetățean al unui alt stat membru al UE la o secție de votare organizată de statul român în alt stat decât România doar dacă figurezi înscris în listele electorale speciale.

 

 

Unde mă înscriu pe listele de alegători?

Cetățean român care votează în România

Dacă ești cetățean român, nu este nevoie de pre-înscriere pe listele electorale, acestea sunt întocmite în avans de către autorități. Totuși, dacă ți-ai schimbat recent domiciliul sau reședința, îți recomandăm să verifici dacă ești înscris(ă) corect pe listele electorale la adresa: Registrul electoral.

 

Cetățean UE care votează în România

Trebuie să te înscrii mai întâi pe o listă electorală specială la primăria localității de domiciliu sau de reședință. Poți vota la secția de care aparții în funcție de locul de domiciliu/reședință. Există posibilitatea să votezi și la o altă secție, dar numai dacă biroul electoral de circumscripţie judeţeană sau biroul electoral de circumscripţie al sectorului (în cazul Bucureștiului) confirmă că ai fost inclus(ă) pe listele electorale speciale la cererea telefonică a președintelui biroului electoral al secției de votare.

 

Cetățean român care votează din străinătate

Nu sunt necesare proceduri suplimentare pentru înregistrarea la vot dintr-un alt stat membru al UE sau dintr-o țară din afara UE.

Pentru informații suplimentare, poți consulta pagina Ministerului Afacerilor Externe.

 

Cetățean UE care votează în străinătate

Poți vota dacă ești cetățean al unui alt stat membru al UE la o secție de votare organizată de statul român în alt stat decât România doar dacă figurezi înscris în listele electorale speciale.

Care este termenul-limită de înscriere la vot?

Cetățean român care votează în România

Dacă ești cetățean român, nu este nevoie de pre-înscriere pe listele electorale, acestea sunt întocmite în avans de către autorități. Totuși, dacă ți-ai schimbat recent domiciliul/reședința, îți recomandăm să verifici dacă ești înscris(ă) corect pe listele electorale la adresa: Registrul electoral.

 

Cetățean UE care votează în România

Cel mai târziu cu 60 de zile înaintea datei votării, trebuie să te înscrii pe o listă electorală specială la primăria localității de domiciliu sau de reședință.

 

Cetățean român care votează din străinătate

Nu sunt necesare proceduri suplimentare pentru înregistrarea la vot dintr-un alt stat membru al UE sau dintr-o țară din afara UE.

Pentru informații suplimentare, poți consulta pagina Ministerului Afacerilor Externe.

De ce documente am nevoie pentru a putea vota?

Ai nevoie de o carte de identitate valabilă sau de un pașaport valabil.

De ce sprijin pot beneficia ca alegător cu dizabilități?

În România, persoanele cu dizabilități pot beneficia de asistență pentru a vota în cadrul secției de votare sau pot opta pentru votul prin intermediul urnei speciale.

Unde pot găsi informații despre alegeri ușor de citit?

Poți găsi informații despre alegeri într-un format ușor de citit în secțiunea "Ușor de citit" a acestui site.

 

Pot vota prin corespondență?

Nu, votul prin corespondență la alegerile europene nu este posibil în România.

Pot vota online?

Nu, votul online la alegerile europene nu este posibil în România.

 

Pot vota prin împuternicire?

Nu, votul prin împuternicire nu este posibil în România.

SURSA

Mai multe articole despre:
alegeri 2024 alegeri europarlamentare vot ue