Alegeri 2016 Galati – 19.3% prezența la vot - ora 14
Alegeri 2016 GALATI – Romanii participa astazi la vot pentru a-si alege edilii si componenta consiliilor locale pentru urmatorii patru ani. Este pentru prima oara cand alegerile au loc intr-un singur tur de vot.
Alegeri 2016 GALATI – Realitatea.net va tine la current cu cele mai noi informatii despre alegeri 2016. Actualizam constant cu cele mai noi stiri si date despre prezenta la vot, incidente din sectiile de votare din cele mai importante orase din tara, dar si date informatii despre cum decurge acest unic tur de scrutin al alegerilor locale.
Alegeri 2016 GALATI – Stiri LIVE despre Alegeri 2016 GALATI - ACTUALIZAT
UPDATE ORA 14:00 - Cota prezentei la urne pentru Galati a ajuns la nivelul 17.7%.
UPDATE ORA 13:00 - Alegeri 2015 Galati - 17.7% este prezenta la vot pana la aceasta ora in orasul Galati.
UPDATE ORA 12 - Alegeri 2015 Galati Intr-o singura ora, un salt important al nivelului de prezenta la vot. 13.9% dintre cetatenii orasului s-au prezentat la urne pentru a alege primarul urmatorilor 4 ani.
UPDATE ORA 11 - Alegeri 2015 Galati La aceasta ora, galatenii sunt printre cei mai harnici la urne. Procentul celor care au pus stampila deja pe candidatul preferat este de 10.5%.
ora 9:30 - Alegeri 2015 Galati Prezenta la vot pana la aceasta ora este de 3.9%
Ora 7:00 – Alegeri 2015 Galati Urnele au fost deschise si procesul de votare a inceput cu succes. Pe parcursul zilei va vom tine la curent cu absolut toate informatiile legate de Alegeri 2015 GALATI.
Alegeri 2016 GALATI – Candidatii pentru primaria GALATI
Alegeri 2016 GALATI – pentru primaria orasului GALATI se lupta astazi 10 candidati de la diferite partide sau independent. Mai jos va prezentam fiecare dintre acesti candidati si apartenenta lor politica.
Candidati Primăria GALATI – Alegeri 2016 GALATI:
Nicuşor Ciumacenco, PNL; Marius Stan, UNPR ; Eugen Durbacă, ALDE - ; Ionuţ Florin Pucheanu, PSD ; Cătălin Cristache, PMP, Simona Daniela Vreme, independent ; Dorin Butunoiu, independent; Daniela Chelaru, PND; Constantin Telegan, PML; Iulian Nicuşor Aramă, PSRO, Ionel Goldură, independent; Monica Roman, PRU.
Alegeri 2016 GALATI – Care sunt noutatile din acest an
Alegeri 2016 GALATI – In acest an au loc cateva premiere pentru alegerile locale din Romania. In primul rand, vorbim despre un sistem de alegeri schimbat fata de precedentul scrutin: alegerea primarului si a consiliului se face dupa un singur tur, spre deosebire de precedentele alegeri in care a avut loc si un al doilea tur cu primii doi clasati din primul tur.
O alta noutate este sistemul de organizare a alegerilor, care presupune de aceasta data o baza de date electronica ce inregistreaza cnp-ul celor care au votat, astfel ca votul multiplu devine practice imposibil. In plus, pentru ca baza de date sa poata fi actualizata constant, in timp real, organizatorii din sectiile de votare au acces la internet WiFi securizat.
Alegeri 2016 GALATI – Cum poti afla unde trebuie sa votezi
Alegeri 2016 GALATI - Pentru cei care nu stiu la ce sectie de votare sunt arondati, acum este totul mult mai simplu, informatia poate fi aflata cu doar cateva click-uri pe site-ul official al registrului electoral.
Adresa exactă a secției la care este arondată o persoană poate fi găsită accesând Registrul Electoral (https://registrulelectoral.ro/).
Vă puteți prezenta la vot cu un act de identitate, precum carte de identitate, carte electronică de identitate, carte provizorie de identitate, buletin de identitate, pașaport diplomatic, pașaport de serviciu sau carnet de serviciu military. Alegătorii își pot exprima opțiunea doar în localitatea de domiciliu/reședință, la secția la care sunt arondați.
Daca intampinati probleme si nu va gasiti pe listele din cadrul acestui registru, atunci puteti alege sa votati la oricare sectie apropiata, din orasul in care aveti domiciliul. Veti fi trecut pe o lista suplimentara.
Alegeri 2016 GALATI – Cat costa Guvernul organizarea alegerilor
Alegeri 2015 Galati
S-au acordat, printr-o hotărâre de Guvern, să se acorde în jur de 350 de milioane de lei pentru organizarea votului. În acest fond sunt incluse și plățile indemnizațiilor membrilor birourilor electorale de circumscripție, ale birourilor electorale ale secțiilor de votare și ale aparatului ethnic auxiliar al acestora. Mai mult, în același buget au intrat și banii pentru implementarea sistemului informatic ce va monitoriza prezența la vot și va preveni votul ilegal. De asemenea, trebuie precizat și faptul că în secțiile de votare vor exista operatori de computer.
Un alt act normativ din pachetul adoptat de Guvern stabileşte modelul şi condiţiile de tipărire ale buletinului de vot. Pentru a facilita accesul alegătorilor la opţiunea de vot, va fi inserată o legendă, în prima parte interioară a buletinului de vot, ce va conţine denumirile tuturor competitorilor electorali, numerele de ordine pe buletinul de vot, rezultate din tragerea la sorţi a ordinii pe buletinul de vot, precum şi paginile din buletinul de vot în care aceştia au fost înscrişi.
ALEGERI 2016 GALATI -
Alegeri 2015 Galati La alegerile locale din acest an, cetăţenii români cu domiciliul sau rezidenţa în ţara sunt chemaţi să îşi aleagă primarii, consilierii locali şi consilierii judeţeni. Votarea va începe la ora 7:00 şi se va încheia la ora 21:00, odată cu închiderea urnelor.
Introducerea buletinului de vot în altă urnă nu anulează votul!
Alegeri 2015 Galati Alegătorii vor primi trei buletine de vot, pentru consilieri locali, consilieri judeţeni şi primari, acestea fiind cele trei categorii de reprezentanţi care vor fi aleşi direct la scrutinul local din 2016. Consilierii locali şi cei judeţeni sunt aleşi în baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale, în timp ce primarii sunt aleşi în urma scrutinului uninominal.
Pentru că buletinul de vot să nu fie declarat nul, ştampila cu menţiunea "Votat" se aplică în interiorul patrulaterului care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului care se doreşte a fi ales. După aplicarea ştampilei, cetăţenii îndoaie buletinul de vot şi îl introduc în urne. Introducerea buletinului de vot în altă urnă decât cea destinată candidaturii nu atrage după sine nulitatea votului. După introducerea buletinului de vot în urnă, alegătorii trebuie să predea ştampila membrilor secţiei de votare, care au obligaţia să stampileze actul de identitate, cu data scrutinului şi menţiunea "Votat".
Scrutin într-un singur tur pentru primari
Alegeri 2015 Galati La fel ca în 2012, şi în 2016 primarii sunt aleşi într-un singur tur de scrutin, fiind declarat ales acel candidat care a obţinut majoritatea simplă a voturilor din circumscripţia electorală locală, fără să mai fie nevoie de un al doilea tur de scrutin.
Spre deosebire de alegerile parlamentare, prezidenţiale sau europarlamentare, la care românii din străinătate pot vota şi în ţara în care au domiciliul sau reşedinţa, la alegerile locale, şi deci şi la scrutinul din iunie 2016, nu vor putea vota cetăţenii români care au reşedinţa sau domiciliul în străinătate.
În ceea ce îi priveşte pe cetăţenii români din ţară, restricţiile privind locul în care votează sunt mai mari decât în cazul celorlalte tipuri de alegeri, la care se poate vota pe liste speciale sau suplimentare. Astfel, la alegerile locale se poate vota doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială în care alegătorul îşi are domiciliul şi numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu.
În situaţia în care anumiţi alegători cu drept de vot au fost omişi din lista electorală permanentă a unei secţii de votare, dar care fac dovada că domiciliază în raza secţiei respective, pot vota, fiind însă înscrişi în lista electorală suplimentară întocmită de preşedintele biroului electoral al secţiei.
Totodată, cetăţenii care şi-au stabilit reşedinţa într-o altă localitate cu cel puţin trei luni înaintea datei alegerilor, pot vota în unitatea administrativ-teritorială respectivă.