MENIU

Alegerea lui Joe Biden provoacă tensiuni în Estonia. Un ministru a demisionat după ce l-a numit corupt

Mart Helme. Foto: Facebook

Ministrul eston de Interne, Mart Helme, a demisionat, luni, după ce cu o zi înainte el și fiul său, Martin, care ocupă funcția de ministrul de Finanțe, au declarat public că Joe Biden, ”un corupt”, a câștigat alegerile prezidențiale din SUA pentru că a fraudat alegerile. Cei doi fac parte din formaţiunea de extremă-dreapta Partidul Popular Conservator al Estoniei (EKRE). Declarațiile au fost aspru criticate de Președintele țării, Kersti Kaljulaid, care le-a catalogat drept ”un atac împotriva democrației şi securităţii Estoniei.”

Mart Helme a spus la un port de radio că Biden a câștigat cu ajutorul serviciilor secrete şi l-a catalogat pe acesta şi pe fiul lui, Hunter, ca fiind ”personaje corupte”. La rândul său, Martin Helme, care conduce partidului EKRE, a declarat la aceeaşi emisiune că ”în urma alegerilor fraudate, nu mai are sens să vorbim despre democraţie sau stat de drept în SUA.”

La scurt timp, Preşedintele Kersti Kaljulaid, a catalogat afirmaţiile celor doi ca fiind ”un atac împotriva democraţiei şi securităţii Estoniei”, în condițiile în care ţara baltică, aflată la granița cu Rusia, este membră a UE şi NATO. ”Cuvintele unui politician au greutate, iar astăzi doi miniştri ai Republicii Estonia au decis să folosească greutatea cuvintelor lor pentru a-l ataca pe principalul nostru aliat”, a mai subliniat Șeful statului.
Comentariile celor doi miniștri au fost criticate și de Premierul conservator Juri Ratas, care a spus că sunt ”absurde şi inadecvate.”

Luni, Mart Helme a anunţat că demisionează din funcția de ministru de Interne pentru a evita tensiunile din coaliţia de guvernare, insistând însă că nu consideră că a făcut ceva care să aducă prejudicii țării sale și că doar a repetat ceea ce spune ”presa liberă” din SUA.

”După minciunile şi calomniile presei estone, am decis aseară să demisionez. M-am săturat. Ieri nu am spus nimic ce ar putea pune în pericol securitatea Estoniei. Nu am spus nimic ce să nu fi fost deja spus de presa din SUA, de presa liberă din SUA”, a declarat acesta. 
”Nu vor putea să mă facă să tac, nimeni nu mă poate face să tac. Nici Prim-ministrul, nici Preşedintele şi nici ziariştii nu mă vor putea face să tac”, a adăugat fostul ministru. 

Mart Helme îşi va prelua din nou mandatul de parlamentar. În Estonia, membrii executivului nu pot cumula şi funcţia de parlamentar, notează Agerpres. 

Declarațiile celor doi miniștri au însă legătură cu acuzațiile lui Donald Trump referitoare la alegeri şi cu dezvăluirile legate de afacerile în care ar fi fost implicat Hunter Biden în Ucraina şi a căror investigare de către un procuror ucrainean ar fi fost oprite în urma intervenţiilor lui Joe Biden pe vremea când acesta era vicepreşedinte al SUA.