MENIU

Al treilea american dat dispărut în Ucraina în ultima săptămână - Primele detalii legate de misiunea sa pe front

Grady Kurpasi, veteran în Marina SUA, dat dispărut în războiul din Ucraina

Al treilea american a fost dat dispărut pe frontul din Ucraina. Anunțul despre veteranul Marinei americane a fost făcut de Departamentul de Stat. 

Cel de-al treilea american dat dispărut în misiune în Herson a avut ultimele discuții cu prietenii și familia sa în urmă cu două luni, pe 23-24 aprilie, potrivit CNN. În această săptămână au mai fost anunțate două dispariții în zona Harkov. Este vorba despre doi americani care luptau alături de forțele ucrainene la nord de Harkov, care au fost dați dispăruți de două săptămâni. Potrivit CNN, există temeri că cei doi ar fi putut fi capturați de forțele ruse.

Ministrul rus de externe - Serghei Lavrov susține că nu există informații despre capturarea unor americani. Lavrov a subliniat însă că luptătorii străini de pe frontul din Ucraina sunt considerați mercenari, astfel că nu sunt protejați prin Convenția de la Geneva.

„Potrivit dreptului internațional, mercenarii nu sunt recunoscuți drept soldați”, a ddeclarat acesta într-un interviu exclusiv la BBC.

Grady Kurpasi a fost 20 de ani în Marina militară americană și locuia în Wilmington, Carolina de Nord. După trecerea în rezervă în 2021, a ales să meargă ca voluntar în Ucraina, înscriindu-se în Legiunea Străină. Kurpasi este în Ucraina din luna martie. După ce a trecut în rezervă, Kurpasi a aplicat pentru un program de doctorat la Universitatea Stanford. Nu a intrat în program, dar a depus alte cereri pentru doctorate cât era în Ucraina. Ultima dată el a fost staţionat, ca militar, la Camp Lejeune în Carolina de Nord. 

Kurpasi a ajuns în Ucraina în 7 martie, iar în 21 martie a sosit la Kiev. La sfârșitul lunii aprilie, Kurpasi și alţi membri ai legiunii străine au avut sarcina să activeze la un post de observaţie în apropiere de Herson, chiar în perioada în care au fost întrerupte legăturile cu familia.

Potrivit CNN, în zona în care se afla Kurpasi și alți membri ai Legiunii Străine în Herson aveau loc atacuri de artilerie. După un bombardament asupra postului de observație, Kurpasi și un alt soldat au părăsit postul după care au anunțat prin radio să deschidă focul, fiind ultima oară când a fost auzit. 

Kurpasi a fost dat dispărut în misiune în 28 aprilie. Acesta este considerat dispărut pentru că trupul său nu a fost găsit sau identificat.