MENIU

Alți doi directori de la Opera Națională, cercetați penal de procurori

<p>Conducerea Spitalului Socola, trimisă &icirc;n judecată. Ce făceau managerii spitalului de nebuni din Iaşi</p>

Alți doi directori de la Opera Națională din București sunt urmăriți penal, alături de directorul general, Ioan Răzvan Dincă, pentru abuz în serviciu, fals în declarații și conflict de interese.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, cinci persoane cu funcții de conducere de la Opera Națională sunt cercetate penal în acest caz: Ioan Răzvan Dincă — director general, Alina Ofelia Moldovan — director general adjunct, Georgeta Petrescu — director economic, Mădălina Gabriela Iacob — șef birou achiziții publice, Sebastian Eduard Grigore — coordonator echipă tehnică și administrativă.

De asemenea, un administrator al unei societăți comerciale având ca obiect de activitate prestare de servicii de pază, Mircea Dan, a fost pus sub acuzare pentru săvârșirea infracțiunii de desfășurare de activități de pază sau protecție, de proiectare, producere, instalare și întreținere a sistemelor de alarmă împotriva efracției sau a componentelor acestora fără atestat sau fără licență de funcționare prevăzută de lege.

Directorul general al Operei, Ioan Răzvan Dincă, a fost reținut pentru 24 de ore împreună cu o altă persoană, urmând să fie prezentat miercuri în fața judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Sectorului 1 București, cu propunerea de luare a măsurii arestării preventive pe o durată de 30 de zile.

Procurorii susțin că Ioan Răzvan Dincă, în calitate de funcționar — director general al Teatrului Național de Operetă (TNO), iar ulterior al Operei Naționale din București (ONB), ordonator terțiar de credite, cu intenție, nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu, constând în aceea că: în perioada februarie 2008 — 3.02.2011, în calitate de director general al TNO, nu a urmărit realizarea veniturilor datorate TNO de către locatarul SC B.P. SRL, cauzând astfel un prejudiciu de peste 320.000 lei; în perioada februarie 04.10.2013 — 1.04.2014, în calitate de director general al ONB, a efectuat plăți nelegale, nejustificate către prestatorul SC H.F.M.S. SRL, cauzând un prejudiciu de peste 150.000 lei; în perioada februarie 12.03.2012 — 19.12.2012, în calitate de director general al TNO, a efectuat plăți nelegale, nejustificate către prestatorul SC S.P.C.. SRL, cauzând un prejudiciu de peste 130.000 lei.

De asemenea, la data de 27.09.2012, în calitate de director general al TNO, împreună cu alți doi funcționari ai aceleiași instituții, au efectuat plăți nelegale către beneficiarul SC B.C. SRL, cauzând un prejudiciu de peste 44.000 lei; în perioada 18.03.2013 — 31.12.2014, în calitate de director general al ONB, Ioan Răzvan Dincă a procedat la încheierea unor convenții civile nelegale, cauzându-se un prejudiciu de peste 43.000 lei; iar la data de 27.09.2012, în calitate de director general al TNO, împreună cu alți doi funcționari, au efectuat plăți nelegale către beneficiarul SC G.G.A.C. SRL, cauzând un prejudiciu de peste 5.800 lei.

Ioan Răzvan Dincă mai este acuzat că, în calitate de director general al Teatrului Național de Operetă, iar ulterior al Operei Naționale din București, a omis, cu intenție, să înscrie în declarația de interese din anul 2013 calitățile de unic asociat și administrator al unei societăți comerciale.

Totodată, el a omis, cu intenție, să înscrie în declarațiile de avere din anii 2011, 2012, 2013 și 2015 calitatea sa de proprietar al unui imobil, respectiv cea de titular al unui credit bancar; și a înscris, cu intenție, în mod necorespunzător adevărului, date privind valoarea unor credite bancare contractate.