MENIU

Ajutorul umanitar pentru Afganistan, SUPLIMENTAT de Germania cu 500 de milioane de euro

Angela Merkel, cancelar german / Foto: Profimedia

Germania suplimentează ajutorul umanitar pentru Afganistan cu 500 milioane de euro. Anunțul a fost făcut chiar de către cancelarul german, Angela Merkel, după summitul virtual al G7, care a avut loc marți, 24 august. Aceste fonduri se adaugă, practic, celor 100 milioane de euro ca ajutor de urgenţă deja promise de Berlin acum câteva zile pentru asistarea refugiaţilor în Afganistan şi în statele din jur.

 La summitul G7 s-a încercat convingerea Statele Unite să menţină trupe în Afganistan şi să continue demersurile de evacuare şi după data de 31 august, dat fiind că ţările depun mari eforturi pentru a-şi salva cetăţenii şi colaboratorii locali în urma preluării rapide a puterii de către talibani.

Ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a cerut un acord de evacuare cu talibanii care să stabilească condiţiile de evacuare în siguranţă a persoanelor şi după ce misiunea actuală a Bundeswehr (armata germană) se va încheia. Ea a afirmat că aceasta ar face posibilă plecarea în siguranţă din ţară a foştilor angajaţi ai armatei germane şi a miniştrilor care nu pot ajunge acum la aeroportul din Kabul, relatează Agerpres.

Armata germană a evacuat din Afganistan mai mult de 4.650 de persoane până marţi seară, când a confirmat pe Twitter că un avion A400M a transportat încă 178 de oameni în capitala uzbecă Taşkent. Printre aceştia se află cetăţeni germani, afgani şi ai altor state. Un alt zbor va pleca spre Germania din Taşkent.

Rămâne însă neclar cât timp mai pot continua misiunile de evacuare. SUA au spus că îşi menţin planul de a pune capăt operaţiunilor de evacuare până la termenul limită 31 august, pe care purtătorul de cuvânt taliban Suhail Shaheen l-a numit 'o linie roşie'.

Preşedintele american Joe Biden a declarat că Statele Unite sunt în grafic în ce priveşte evacuarea trupelor lor din Afganistan până la acea dată. 'Cu cât putem termina mai repede, cu atât mai bine. Fiecare zi de operaţiuni aduce riscuri suplimentare pentru trupele noastre', a spus Biden.