MENIU

Ajutorul de stat pentru salvarea Institutului Cantacuzino este blocat. Va intra în faliment?

<p>Ajutorul de stat pentru salvarea Institutului Cantacuzino este blocat. Va intra &icirc;n faliment?</p>

Institutul Cantacuzino, care era altădată o perlă a medicinii românești și un factor esențial pentru securitatea sănătății publice pentru că fabrica vaccinurile de care aveau nevoie românii, este deja în „moarte clinică” din cauza lipsei de fonduri și a datoriilor acumulate.

Guvernanții au promis că vor salva Institutul, după ce societatea civilă și în special studenții au protestat public în favoarea instituției de cercetare.

Specialistul cercetător Adrian Onu, cel care a demisionat de la conducerea Institutului, după ce guvernanții nu și-au onorat promisiunea, a declarat pentru EVZ că Ordonanța de Guvern prin care ar fi urmat să fie salvată instituția este blocată, după ce Ministerul Justiției a precizat că ajutorul de stat mai întâi trebuie notificat și abia apoi oferit.

"Ceea ce înseamnă că va mai dura cel puțin două luni, or după părerea mea Institutul nu mai rezistă până atunci. Este foarte bine că vine președintele României la noi, să dea un mesaj clar și din partea domniei sale”, a spus Adrian Onu.

La finalului lunii aprilie, într-un proiect de Hotărâre de Guvern se arată că Institutul Cantacuzino priveşte un ajutor de stat în valoare de peste 33,8 milioane de lei, precum şi amânarea plăţii obligaţiilor fiscale.

"Pentru a nu se ajunge în situaţia în care Institutul Naţional de Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie "Cantacuzino" să intre în faliment, fapt care ar conduce la imposibilitatea asigurării sănătăţii populaţiei şi securitatea naţională a României, se impune reglementarea, în regim de urgenţă, a asigurării necesarului de lichidităţi pentru stinderea arieratelor Institutului Naţional de Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie "Cantacuzino", care au crescut semnificativ în perioada de criză economico-financiară, din cauza dificultăţilor cu care s-a confruntat întreaga economie", se arată în proiectul de Hotărâre de Guvern.

În proiect se mai precizează că în ultimii ani, ca urmare a încetării porducţiei de vaccin gripal şi a necesităţii menţinerii autorizaţiilor de fabricaţie emise de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Institutul Cantacuzino şi-a diminuat drastic posibilităţile de finanţare din venituri proprii, menţinându-şi costurile mari de funcţionare ale activităţii curente prin păstrarea unităţilor în funcţiune.

În plus, ajutorul de stat şi scutirea de la plată a obligaţiilor fiscale vine în condiţiile în care Institutul Cantacuzino este considerat instituţia naţională de interes strategic, în domeniul sănătăţii, care poate asigura vaccinurilor de urgenţă necesare populaţiei, generând o independenţă a României, din acest punct de vedere.

Pe data de 20 aprilie, ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, anunțat că a transmis o scrisoare domnului Ioanel Sinescu, academician şi rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, în care-şi exprimă disponibilitatea de a identifica împreună soluţii în vederea deblocării situaţiei existente la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie „Cantacuzino”.

În acest sens, ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice propune rectorului Ioanel Sinescu analizarea posibilităţii de a prelua coordonarea acestui institut.

Mai multe articole despre:
faliment Institutul Cantacuzino ajutor de stat