Ai rămas fără permis, deși rezultatele arată că nu erai drogat la volan? Ai putea primi bani și permisul înapoi!
Șoferii care rămân fără permis de conducere în urma unui test rapid antidrog, care se dovedește ulterior a fi eronat, ar putea fi despăgubiți printr-o sumă de bani, pe lângă înapoierea permisului.
Cel puțin așa arată propunerea Asociației pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH).
Asociația susține că uneori șoferii pierd doar timp, însă alteori le este afectată reputația, ajungând chiar să își piardă locul de muncă în urma unor astfel de erori.
”Deși momentan guvernul crede că a rezolvat problema testelor rapide antidrog care dau erori, nedreptatea care li se face șoferilor victime ale testelor fals pozitive rămâne, fie ea pentru 3 zile sau mai mult. Presa a relatat deja despre mai multe cazuri de șoferi care au avut de suferit de pe urma interacțiunii cu testele rapide și cu zelul polițienesc. Unii au pierdut doar timp și bani, până când au fost declarați nevinovați, alții și-au pierdut locul de muncă sau reputația, doar pentru că au avut ghinionul să li se aplice un test antidrog în urma căruia a reieșit că paracetamolul e la fel de grav ca și cocaina”, notează organizația într-un comunicat de presă.
De asemenea, asociația punctează că ar trebui să existe de asemenea o despăgubire financiară.
”Soluția rezonabilă de acoperire a prejudiciilor produse persoanelor prin retragerea fără temei a permiselor de conducere este acordarea unei sume fixe de bani, de exemplu 100 lei, pentru fiecare zi în care permisul nu poate fi folosit, fiind retras, până la data restituirii acestuia”, precizează APADOR.
APADOR-CH a transmis către Ministerul Afacerilor Interne, Guvern și Parlament o propunere de completare a Codului rutier menită să despăgubească șoferii victime ale unor astfel de situații.