MENIU

Ai făcut ceva pentru comunitatea ta? Înscrie-te la Gala Premiilor Participării Publice

Cetăţeni obişnuiţi, grupuri de cetăţeni sau organizaţii care au reuşit să convingă autorităţile să rezolve probleme ale comunităţilor sunt invitaţi să-şi înscrie poveştile până pe 31 ianuarie, la cea de-a VII-a ediţie a Galei Premiilor Participării Publice (G3P). Sunt așteptate și exemple ale administraţiei publice, care demonstrează preocupare pentru consultarea şi implicarea publicului în luarea unor decizii cu impact pentru comunitate.

Gala Premiilor Participării Publice (G3P) va avea loc pe 24 martie 2016. Evenimentul este organizat de CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, sub patronajul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Gala Premiilor Participării Publice este despre oamenii care decid să participe în procesul luării deciziilor publice și despre autoritățile care înțeleg să consulte cetăţenii înainte de a hotărî în numele lor. Totodată, la Gală sunt premiaţi şi reprezentanţi ai administraţiei, care au colaborat cu cetăţenii în proiecte benefice și durabile pentru oraş şi locuitori.

Până pe 31 ianuarie 2016, cetăţenii şi organizaţiile care au influențat schimbarea sau adoptarea unor decizii publice, precum şi autorităţile publice care au implicat publicul în construirea unor decizii, sunt invitaţi să completeze formularul online. Pentru a solicita un alt formular pe care să-l completaţi offline sau pentru alte informaţii suplimentare, ne găsiți la adresa de e-mail: depozite@ce-re.ro, telefon 031 1050 755, persoană de contact Ionuţ Ruscea. Formularul poate fi trimis şi pe fax la 031 10 50 756 sau prin poştă la adresa str. Sublocotenent Zaharia nr. 22, sector 1, Bucureşti. Ghidul pentru completarea formularului online este disponibil aici.

“Participarea publică nu este un concept abstract, ci mai degrabă un arsenal preţios de comportamente şi acţiuni civice, într-o societate în care cele mai multe decizii publice sunt luate, cel mai des, fără consultarea cetăţenilor. La G3P premiem oameni care salvează, opresc, participă, cu alte cuvinte, oameni care își construiesc singuri destinele. Exemplele de participare publică precum cele ale oamenilor pe care îi premiem la Gală sunt valoroase atât prin puterea exemplului personal – “se poate ca un singur om să schimbe o lege sau să convingă primăria să asfalteze un drum”, “se poate ca primăria să asculte dorinţele cetăţenilor înainte de a lua decizii in numele acestora”, cât şi prin potenţialul de inspiraţie pe care îl oferă.” Oana Preda, Director Executiv CeRe

Fie că sunt despre protecția mediului, despre sănătate sau educație, poveştile premianţilor din 2015 vorbesc despre oameni implicați care au schimbat oameni implicați care au schimbat comunități. Aceşti oameni au schimbat agenda publică, au rezolvat probleme importante și au convins autoritățile din România, prin perseverență, să remedieze erori legislative sau de guvernare.

Câteva exemple de poveşti premiate la Gală în 2015:

Vlad Voiculescu, Vlad Mixich – MedAlert, prin "Rețeaua citostaticelor" au reușit să determine autoritățile să asigure fonduri pentru citostaticele necesare bolnavilor de cancer;

Emil Moise, pentru campania "David și Goliat" prin care participarea elevilor la ora de religie în școli a devenit opțională, conform deciziei Curții Constituționale;

Grupuri Inimi Deschise Vizurești – Acasă în comunitatea ta, pentru campania "Fii schimbarea pe care vrei s-o vezi în lume", care a determinat autoritățile publice să asfalteze un drum și să repare un pod;

WWF-România care a reușit suspendarea procesului de autorizare de construcție a microhidrocentralelor în ariile protejate.

Termenul final pentru înscrierile poveştilor de participare publică este 31 ianuarie 2016

Mai multe despre primele şase ediții ale Galei Premiilor Participării Publice și despre câștigători găsiți pe site-ul G3P şi pe pagina de Facebook.

Mai multe articole despre:
cere Gala Premiilor Participării Publice G3P