Ai dureri de articulații? Iată ce te poate ajuta!
Disconfort puternic şi senzaţii de arsură în zona articulaţiilor? Pentru a scăpa de neplăcerile cauzate de gută poţi apela la remediile pe care le foloseau buncii. Află care sunt plantele-medicament şi cum le prepari pentru efecte maxime!
Guta, cauzată de excesul de acid uric (rezultatul metabolizării alimentelor pe care le consumăm) în sânge, este întâlnită în cele mai multe dintre cazuri la bărbaţi. Influenţată de factorii genetici, de vârstă (riscul creşte după 65 de ani) şi de alimentaţie, boala poate fi asociată şi cu alte afecţiuni, precum diabetul zaharat, bolile renale sau cu afecțiunile cardiace.
Atacurile de gută, caracterizate prin dureri, sensibilitatea crescută la nivelul articulaţiei, roşeaţă şi usturime, apar de regulă noaptea. Dacă atacurile de intensitate medie pot să dipară după câteva ore, cele severe pot ţine chiar şi câteva săptămâni.
Infuzia de sânziene „alină“ durerile
Cunoscute şi sub numele de drăgaică, sânzâienele galbene se numără printre primele plante recomandate în cazul gutei. Datorită efectului diuretic-depurativ puternic, remediile din sânzâiene ajută la diminuarea durerii şi a inflamaţiei de la nivel articular.
Prepari infuzia de sânzâiene dintr-o lingură de plantă (recoltată în timpul înfloririi) la o cană cu apă clocotită. Lasă cana acoperită pentru 10 minute, după care filtrează şi bea câte 2 căni pe zi. Urmează tratamentul timp de trei săptămâni. La fel de eficientă pentru a ameliora simptomele bolii este şi infuzia concentrată din fructe de ienupăr, care au un conţinut bogat de ulei esenţial.
O prepari din 3-4 linguri de fructe la 250 ml de apă fierbinte. Lasă vasul acoperit cel mult 10 minute, după care strecoară şi ia câte 4 linguri de infuzie pe zi, timp de 30 de zile.
Cataplasmă cu cartofi raşi, leac calmant
Pentru a ameliora durerile articulare cauzate de gută, fitoterapeuţii recomandă şi compresele cu decoct de pelin. Datorită substanţelor amare şi a componentelor din uleiul esenţial, decoctul are acţiune calmantă. Pentru a-l prepara, pune în jumătate de litru de apă 3 linguri de pelin şi fierbe amestecul timp de 5 minute.
După ce s-a răcit, strecoară şi înmoaie bucăţi de pânză în decoct aplicând compresa pe locul dureros. Indicate sunt şi cataplasmele cu foi de varză strivite şi opărite. Fierbe două-trei frunze de varză, înfăşoară-le într-o bucată de tifon şi aplică-le pe zonele afectate.
Dacă nu ai varză poţi folosi pentru a calma durerea şi cataplasmele cu cartofi raşi sau cu napi. Dă prin răzătoare 2-3 cartofi cruzi sau napi, pune-i între două bucăţi de tifon şi aplică pe locul dureros. Ţine cataplasma pe zona afectată până la reducerea simptomelor.
Continuare pe clicksanatate.ro