MENIU

Ai deseori lapsus? Iată de ce boli ai putea să suferi

<p>Ai deseori lapsus? Iată de ce boli ai spunea suferi</p>

Nu-ţi aminteşti cum se numea filmul văzut cu o seară în urmă? Nu mai ştii unde ţi-ai parcat maşina? Uiţi frecvent diverse lucruri? Nu-ţi face griji. Nu înseamnă automat că suferi de boala Alzheimer. Dar micile scăpări de memorie pot semnala alte boli care merită a fi tratate cu atenţie.

Persoanele depresive au o memorie care funcţionează mai puţin bine comparativ cu cei care nu au această problemă. Tulburările de memorie afectează pacienţii depresivi în proporţie de 70%.

Un studiu publicat în 2013 în revista medicală Behavioral Brain Research a pus în evidenţă o atrofie a hipocampului în cazul depresivilor. Or, hipocampul este regiunea creierului responsabilă cu memoria şi starea de spirit. Comportamentul depresiv ocupă un loc atât de extins în creier, încât blochează alte activităţi cerebrale, inclusiv memoria la nivelul hipocampului, scrie Adevărul.

Alte simptome care trebuie luate în considerare: oboseala, tulburările de somn, pierderea poftei de mâncare, iritabilitatea.

Şi "glanda leneşă” sau hipotiroidia poate fi însoţită de tulburări de memorie. Când tiroida secretă o cantitate redusă de hormoni, întreg sistemul psihomotor funcţionează cu încetinitorul, inclusiv memoria. Tulburările de memorie decurg din oboseala fizică şi psihică cauzată de dereglările hormonale.

Alte simptome care trebuie luate în considerare: lipsa tonusului, încetinirea ritmului cardiac, piele uscată, tulburări de tranzit (constipaţie, balonare).

Legătura dintre boala celiacă şi lapsusuri. Boala celiacă este o tulburare cronică manifestată prin imposibilitatea de a digera glutenul, o proteină care se găseşte în cereale precum grâul, orzul, ovăzul.

Boala celiacă este mai frecventă decât se crede, dar rămâne mult timp nediagnosticată pentru că îmbracă o mulţime de forme şi manifestări. Printre acestea se află şi uitarea, însă până acum cercetătorii nu au reuşit să explice de ce persoanele cu celiachie au tulburări de memorie. Unii avansează însă ideea că inflamaţia cronică a intestinului, considerat al doilea creier, poate avea legătură directă cu funcţiile cerebrale.

Alte simptome care trebuie luate în considerare: tulburări cronice de tranzit intestinal (diaree, constipaţie, balonare), scădere în greutate, oboseală, crampe musculare.