Ai aceste simptome? Mergi de urgenţă la medic. E ULCER
Ulcerul este o afecțiune caracterizată prin lipsa de substanță de la nivelul mucoasei gastrice sau duodenale, ce depășește musculara mucoasei cu extindere variabilă în celelalte straturi.
Ulcerul prezintă o incidență maximă între 20-25 de ani, cu un al doilea vârf între 40-45 de ani, fiind mai frecvent la bărbați (în 90% din cazuri). Una dintre cele mai răspândite și grave complicații ale bolii ulceroase este ulcerul perforat. Acesta poate apărea în cadrul ulcerului acut, fiind de obicei un prim simptom al bolii sau poate apărea în cadrul unui ulcer vechi pe o leziune caloasă.
În general, simptomatologia bolii ulceroase include următoarele manifestări:
- sângerare la nivelul tubului digestiv (stomac, duoden) – evidențiată prin existența scaunelor cu sânge (melenă);
- durere abdominală - apare în epigastru, central sau către jumătatea dreaptă a acestuia, fiind descrisă de pacienți precum o arsură, înțepătură sau crampă. Durerea poate apărea la 2-3 ore după masă sau în a doua jumătate a nopții și de cele mai multe ori cedează la ingestia de alimente sau la medicamentele antiacide;
- tulburări dispeptice variate : sațietate precoce, greață, eructații, vărsături, uneori pacienții acuză „foame dureroasă”;
- pierdere în greutate;
- stare de oboseală.
Ulcerul gastric sau duodenal poate evolua foarte ușor către ulcer perforat în cazul în care boala nu prezintă semne caracteristice care să îl deranjeze pe pacient. Principalul simptom al ulcerului perforat este reprezentat de apariția unei dureri puternice, brutal instalată, care este descrisă de pacient prin comparație cu durerea provocată de o lovitură de cuțit, fiind localizată inițial în epigastru, dar care cuprinde ulterior tot abdomenul, conform romedic.ro.
După primele 3-6 ore de durere urmează o perioadă „mută”, în care durerea scade în intensitate, după care încep să apară semne de peritonită difuză, însoțite de distensia abdomenului. La bolnavii cronici însă, creșterea duratei și a intensității episoadelor dureroase pot anunța declanșarea perforației ulceroase.