MENIU

AFI Palace Cotroceni, judecat pentru evaziune fiscală. Ce spun reprezentanții Cotroceni Park

Firma prin care funcţionează AFI Palace Cotroceni, unul dintre cele mai mari malluri din ţară, precum şi trei angajaţi de la vârful companiei au fost trimişi în judecată pentru evaziune fiscală. Reprezentanții societății comerciale Cotroceni Park susțin că acuzațiile sunt speculative.

UPDATE: "Din cunoștințele noastre și ale avocaților care ne reprezintă interesele în această investigație, cercetările organelor de urmărire penală nu s-au finalizat până în acest moment. Sunt încă în derulare proceduri judiciare de administrare de probatoriu extrem de relevante, inclusiv o anchetă fiscală coordonată de ANAF. Nici societății și nici persoanelor fizice investigate, angajați ai SC Cotroceni Park SA, nu li s-a adus la cunoștință în mod oficial eventuala finalizare a actelor de cercetare și întocmirea unui Rechizitoriu. Credem că informațiile vehiculate sunt speculative și ne manifestăm în continuare încrederea în corectitudinea și echidistanța organelor de cercetare penală. Până la clarificarea situației, ne rezervăm dreptul de a nu face alte comentarii', precizează reprezentanții SC Cotroceni Park, potrivit Agerpres.

Totodată, aceștia subliniază că SC Cotroceni Park este 'o companie care a respectat și continuă să respecte legile României', achitând întotdeauna taxele și impozitele datorate către statul român.

"Din 2009 și până în prezent, Cotroceni Park a contribuit la bugetele locale cu peste 56,5 milioane de lei", se mai menționează în comunicat.

Informațiile vehiculate în presă cu privire la o posibilă trimitere în judecată a SC Cotroceni Park sunt speculative, consideră reprezentanții companiei, care își exprimă încrederea în corectitudinea și echidistanța organelor de cercetare penală.

Totodată, Cotroceni Park considera ca orice acuze aduse impotriva sa si a salariatilor sai sunt profund neintemeiate, urmand sa prezinte judecatorului de camera preliminara toate argumentele de fapt si de drept pentru probarea caracterului netemeinic al concluziilor procurorului de caz.

Cu privire la plata de catre subscrisa a sumelor invocate de catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti drept prejudiciu, aratam ca Cotroceni Park a achitat in 2014, in integralitate, suma stabilita de catre DITL Sector 6 in urma controlului fiscal desfasurat in acelasi an.

Cotroceni Park contesta stabilirea acestei obligatii de plata, motiv pentru care a atacat in contencios fiscal actele administrative emise de autoritatea fiscala anterior mentionata. Dosarul civil se afla in curs de solutionare.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Proprietarii mall-ului au diminuat în acte valoarea centrului comercial pentru a se sustrage de la plata impozitului pe clădire, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.

Prejudiciul creat bugetului local al Sectorului 6 Bucureşti a fost stabilit la 20,6 mil. lei. În cursul urmăririi penale, firma Cotroceni Park a recuperat în cea mai mare parte prejudiciul, prin achitarea sumei de 20,3 mil. lei, echivalentul a 4,6 mil. euro.

SC Cotroceni Park SA, firma care deţine AFI Mall Cotroceni din Bucureşti, precum şi directorul economic şi contabilul şef de la această firmă, au fost trimişi în judecată pentru evaziune fiscală, prejudiciul fiind de aproximativ 20 milioane lei (4,6 milioane euro).

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti (PCAB) i-au trimis în judecată pe Laura Croitoru, director economic la SC Cotroceni Park SA, Daniel Cristian Pohaci, contabil şef al SC Cotroceni Park SA, Gabriela Alexe, dar şi persoana juridică SC Cotroceni Park SA, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.

Potrivit unui comunicat al PCAB, în perioada septembrie 2009-decembrie 2013, în calitate de director economic la SC Cotroceni Park SA, Laura Croitoru a ascuns sursa impozabilă, respectiv valoarea reală a clădirii în care funcţionează complexul comercial AFI Mall Cotroceni, în scopul de a se sustrage de la plata impozitului pe clădire.

Laura Croitoru este acuzată că a declarat o valoare nereală în declaraţia depusă la Direcţia de impozite şi taxe Sector 6 Bucureşti, în luna septembrie 2009, pentru clădirea în care funcţionează complexul comercial, înscriind suma de 528.232.597 lei, deşi valoarea impozabilă reală era de 643.208.482 lei.

Ea nu a declarat la Direcţia de impozite şi taxe locale Sector 6 Bucureşti, în cursul anului 2010, noua valoare de inventar pentru clădirea în care funcţionează complexul comercial, valoare majorată prin realizarea unor lucrări de construire suplimentare, respectiv valoarea din data de 9 iulie 2010, în cuantum de 805.882.280 lei, care trebuia declarată până la data de 1 august 2010, precum şi valoarea din data de 5 august 2010 în cuantum de 805.896.272 lei, care trebuia declarată până la data de 1 septembrie 2010.

Procurorii mai susţin că Laura Croitoru a declarat o valoare nereală în declaraţia fiscală înregistrată la Direcţia de impozite şi taxe locale Sector 6 Bucureşti în anul 2011, prin care a declarat o valoare a clădirii în care funcţionează complexul comercial în cuantum de 353.925.118 lei, deşi valoarea impozabilă reală a clădirii era de 547.971.932 lei.

În plus, ea a încălcat reglementările contabile în materie, întrucât, la momentul recepţiei lucrărilor, respectiv la datele de 18 septembrie 2009 şi 9 iulie 2010, nu a înregistrat în contul 212 - Construcţii sumele înregistrate iniţial în contul 231 - Imobilizări corporale în curs, prejudiciind astfel bugetul local al Sectorului 6 Bucureşti cu suma de 11.845.162 lei, la care se adaugă majorări de întârziere calculate până la data de 26 iunie 2014, în cuantum de 7.287.355 lei, rezultând astfel o datorie totală cu titlu de impozit pe clădire în cuantum de 19.132.517 lei.

PCAB mai susţine că Daniel Cristian Pohaci, în calitate de contabil şef la SC Cotroceni Park SA, împreună cu Laura Croitoru, a ascuns sursa impozabilă, respectiv valoarea reală a clădirii în care funcţionează complexul comercial AFI Mall Cotroceni, în scopul de a se sustrage de la plata impozitului pe clădire, prin aceea că a declarat o valoare nereală în declaraţia fiscală înregistrată la Direcţia de impozite şi taxe locale Sector 6 Bucureşti în anul 2011, prin care a declarat o valoare a clădirii de 353.925.118 lei, deşi valoarea impozabilă reală a clădirii era de 547.971.932,93 lei, prejudiciind prin aceasta bugetul local al Sectorului 6 cu suma de 8.688.285,97 lei, la care se adaugă majorări de întârziere în cuantum de 4.173.563,76 lei, rezultând astfel o datorie totală de 12.861.849,73 lei (reprezentând impozit pe clădire suplimentar şi majorări de întârziere).

De asemenea, Gabriela Maria Alexe este acuzată că, în luna august 2010, a ascuns sursa impozabilă, respectiv valoarea finală a lucrărilor de construire, în scopul de a se sustrage de la plata taxei de autorizare a lucrărilor de construire, prin aceea că a întocmit şi semnat nota contabilă anexată la declaraţia privind valoarea reală a lucrărilor de construcţie, înregistrată la Primăria Sectorului 6 Bucureşti, prin care a fost declarată o valoare finală a lucrărilor de construire în cuantum de 658.789.146 lei, deşi valoarea reală era de 729.714.505 lei, prejudiciind prin aceasta bugetul local al Sectorului 6 Bucureşti cu suma de 709.253 lei, la care se adaugă majorări de întârziere în cuantum de 822.734 lei calculate până la data de 17 iunie 2015, rezultând astfel o datorie totală cu titlu de taxă de autorizare a lucrărilor de construire în cuantum de 1.531.987 lei.

Anchetatorii mai spun că SC Cotroceni Park SA, în perioada septembrie 2009-decembrie 2013, a ascuns sursa impozabilă, respectiv valoarea reală a clădirii în care funcţionează complexul comercial AFI Mall Cotroceni, precum şi valoarea finală a lucrărilor de construire, în scopul de a se sustrage de la plata impozitului pe clădire şi a taxei de autorizare a lucrărilor de construire.

PCAB arată că prejudiciul creat bugetului local al Sectorului 6 de către inculpaţi a fost stabilit la suma totală de 20.664.505 lei, compus din impozit pe clădire suplimentar - debit principal şi accesorii calculate până la data de 10 iunie 2014 şi o taxă suplimentară de autorizare a lucrărilor de construire - debit principal şi majorări de întârziere.

În cursul urmăririi penale, SC Cotroceni Park SA a recuperat în cea mai mare parte prejudiciul, prin achitarea sumei de 20.371.595, echivalentul a aproximativ 4.600.000 euro.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Bucureşti.

Mai multe articole despre:
mall trimis în judecată Afi Palace Cotroceni