MENIU

Afacerile dezvoltate de oamenii lui Coldea. Legătura dintre dispariția lui Codruț Marta și „câmpul tactic” al Generalului Negru

Florian Coldea

Oamenii de încredere ai lui Florian Coldea au intrat în zona consultanței în afaceri. Finul generalului și-a botezat firma „Câmpul Tactic” și face afaceri cu statul român. Cristian Soponar, fostul adjunct al Direcției Județene Satu Mare din SRI, a intrat în mediul privat în 2020.

Din firmă au făcut parte, la început, fostul adjunct al șefului IMP Satu Mare, Emilan Șugac, a cărui soție este polițist judiciarist, detașat la celebra unitate de elită „anticorupție” DNA Oradea. Firma „câmpului tactic” a avut două contracte cu Romatsa la Satu Mare și Baia Mare, prin care a oferit servicii de consultanță în protecția contra riscurilor și în controlul riscurilor sau a pericolelor în construcții. 

În anul 2013, fostul senator Valer Marian dezvăluia, într-o declarație publică, intitulată „Generalul Coldea, câinele de pază al democrației”, că unul dintre oamenii pe care Florian Coldea i-a protejat în SRI este Cristian Ioan Soponar. În anii de glorie ai Binomului, Soponar a ajuns adjunct al Direcției Județene Satu Mare a SRI. Valer Marian susținea că Soponar a fost coleg de facultate cu Florian Coldea, după care a devenit finul de cununie al soților Florian și Dorina Coldea.

Anca Alexandrescu, despre dosarul Pantelimon: „Nu i-a spus nimeni din presă „doamna cu coasa”, a fost citat referatul procurorilor”

Marian Valer a declarat de la tribuna Parlamentului că are informații despre implicarea unor subalterni și apropiați ai generalului Coldea în contrabanda cu țigări din județul Satu-Mare. Marfa ilegală era adusă din Ucraina cu TIR-ul, cu trenul, cu microbuze și autoturisme și cu drone.

Potrivit unei mărturii din anturajul vămii Halmeu, șefa punctului de trecere, în perioada 2009-2010, i-ar fi achitat colonelului SRI Vasile Dragoș suma de 5.000 de euro pentru un TIR cu țigări de contrabandă trecut prin vamă cu complicitatea autorităților. Colonelul Dragoș era în perioada respectivă șeful compartimentului de securitate economică din Direcția Județeană SRI Satu-Mare. La București șeful său direct era atunci controversatul general Sorin Cozma, un alt apropiat al generalului Coldea, referitor la care au planat suspiciuni că ar fi fost implicat și în afacerea Hexi Pharma.

Valer Marian a dezvăluit că în rețeaua de trafic de țigarete a fost cooptat și fostul șef al ANAF și ministru de finanțe Sorin Blejnar. Aceste dezvăluiri i-au adus fostului senator o monitorizare permanentă din partea SRI și a serviciului secret al Ministerului de Interne.

Se precipită evenimentele în dosarul spitalului Sf. Pantelimon. ”Doamna cu Coasa” a stat ore în șir în fața anchetatorilor

Sorin Blejnar era cel care coordona activitatea vămilor din țară. Autoritatea Vamală se află în subordinea ANAF și a fost coordonată de către fostul șef de cabinet Codruț Marta. Dispariția omului de încredere a lui Blejnar a ridicat mari semne de întrebare. Fostul senator Valer Marian susține că Marta a fugit din România imediat după ce DNA Timișoara a început urmărirea sa. Mai mult, el a declarat că Marta a fost tot timpul principalul instrument în toate marile afaceri necurate ale lui Blejnar. În contrabanda cu produse petroliere și țigarete, Marta era intermediarul.



Sorin Blejnar a încercat de mai multe ori să obțină daune morale de la Valer Marian pentru dezvăluirile despre mafia pe care o coordona, dar instanțele de judecată au dat dreptate fostului ales. 

Lista orașelor din România care ar putea să dispară. Oamenii pleacă pe capete iar depopularea a atins cote alarmante