MENIU

Afacerile baronilor care au dus la sapă de lemn județul Vaslui. Relația Buzatu-Farmazon, încheiată în zăngănit de cătușe

Afacerile baronilor care au dus la sapă de lemn județul Vaslui

Ies la iveală detalii neștiute despre caracatița care a dus la sapă de lemn județul Vaslui! Afacerile fostului baron PSD, Dumitru Buzatu, se învărteau în jurul familiei care a fost politizată în totalitate. Totul i s-a înfundat vineri când a fost vândut procurorilor de la anticorupție chiar de omul lui de casă.

 Emil Savin, supranumit regele asfaltului, care a semnat zeci de contracte de drumuri cu autoritățile locale are și el toate neamurile în afaceri și politică.

Cei doi prieteni care au ajuns în atenția procurorilor DNA erau într-o relație destul de strânsă: 30 de ani de prietenie și zeci de contracte semnate între mediul de afaceri și politică.

Familia lui Dumitru Buzatu

Buzatu a băgat-o în politică și pe fosta soție, Gabriela Crețu, care în momentul de față este  fost parlamentar PSD, întrucât, în urma scandalului, a fost demisă din rândurile social democraților.

De altfel, și Tudor Buzatu, fiul baronului de Vaslui, a fost, până la izbucnirea scandalului, consilier în Guvernul României

Denunțătorul lui  Buzatu 

Emil Savin, zis Farmazon, sau regele asfaltului din Vaslui, este un om de afaceri prosper. După modelul lui Buzatu, și, acesta și-a plasat rudele în funcții publice. 

Stenograme incendiare - cum aranja Dumitru Buzatu șpaga: „Vin, pescuiesc 5 minute și plec”. VIDEO cu filajul DNA

Ginerele său, Eduard Popică, a fost prefect în perioada lui Liviu Dragnea și este în prezent parlamentar din partea PSD.

Popică a devenit politician PSD, a ocupat funcția de prefect în timpul lui Liviu Dragnea și este acum parlamentar social-democrat. Acesta a fost cununat de deputatul Adrian Solomon, care este și nașul președintelui CJ, Dumitru Buzatu.

Eduard Popică și-a început cariera în administrația publică în 2013, când a fost angajat pe post de consilier juridic în cadrul Consiliului Județean Vaslui. Este cunoscut în comunitatea locală pentru un stil de viață extravagant, caracterizat de vacanțe exotice, produse de lux și apariții inspirate din lumea Hollywood-ului.

Momentul în care Buzatu primește mega-șpaga în portbagaj. ”Sărut mâna! Încă o dată îți mulțumesc, că eram pe drojdie!”

Informațiile despre averea lui Eduard Popică au fost supuse dezbaterii publice, dat fiind că declarația de avere din iunie 2023 nu conține bunuri de valoare, automobile, credite sau active financiare. Totuși, familia Popică a declarat venituri semnificative, inclusiv indemnizația deputatului în valoare anuală de 135,859 lei. Soția sa a raportat venituri din trei contracte individuale de muncă de la două AVS-uri, în valoare cumulată anuală de 41,700 lei, precum și venituri de la SC Soragmin de 91,600 lei anual. Mai mult, soția deputatului a declarat dividende anuale de la două societăți, Transmir și Salcia, în valoare cumulată de 467,163 lei.

Fetele lui Savin, Cristina Șelaru și Stela Mirabela Popică sunt antreprenoare. Ele, preactic dirijează afacerile lui Farmazon, însă în umbră este tot tatăl lor.

Lăcomia unui baron local: În timp ce negocia șpaga de peste un milion de lei, Dumitru Buzatu deschidea proces pentru recuperarea pensiei speciale

Afacerea pentru care Buzatu a fost prins cu șpaga

Farmazon, care a fost șoferul șefului CAP de la Murgeni imediat după Revoluția din 1989, a intrat ulterior în lumea afacerilor și a avut o relație comercială solidă cu Consiliul Județean Vaslui, timp de 30 de ani, de când Dumitru Buzatu a devenit șeful județului.

Cea mai recentă afacere urma să fie derulată pentru reluarea lucrărilor de asfaltare pe Drumul Strategic Bârlad – Laza – Codăesti. Licitația publică a fost atribuită asocierii firmelor NOMIS 2003 S.R.L., NOMCRIS CONSTRUCT SRL și CONBETAS S.R.L., la data de 1 septembrie 2023, scrie Puterea.

Drumul strategic este finanțat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 6 – „Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională” și are o valoare totală de 222.001.842 lei, inclusiv TVA. Din valoarea totală, 213.074.058 lei este asistență financiară nerambursabilă din partea Uniunii Europene (UE) și a Guvernului României, iar suma de 8.927.783 lei este cofinanțarea asigurată de județul Vaslui. Perioada de implementare a proiectului este de 75 luni, începând cu data de 1 aprilie 2016 și are ca termen de finalizare data de 30 iunie 2022. Consiliul Județean Vaslui este beneficiarul proiectului „Reabilitare și modernizare Drum strategic județean Bârlad – Laza – Codăești (DJ 245, DJ 245 M, DJ 247, DJ 246)”, care este implementat în parteneriat cu comunele Zorleni, Băcani, Alexandru-Vlahuță, Poienești, Laza, Bălteni, Ștefan cel Mare, Zăpodeni, Dănești, Codăești, Miclești, traversate de drumul strategic.

Practic, pe cele patru drumuri județene care compun drumul, unele zone sunt asfaltate, dar multe tronsoane de drum sunt din piatră sau pământ. Spre exemplu, în comunele Zorleni, Băcani, Al. Vlahuță, Poienești, drumurile județene sunt asfaltate, iar în comunele Laza, Bălteni, Zăpodeni, Ștefan cel Mare, Dănești, Codăești, pe anumite tronsoane, drumurile județene sunt din pietriș sau pământ. Din această cauză, șoferii parcurg cei 83 de km în aproximativ trei ore, estimările constructorilor fiind că la finalizarea investiției aceeași distanță să fie străbătută în numai 1,5 ore.

Încă o persoană reţinută în dosarul lui Dumitru Buzatu: un expert care a luat 714.000 lei mită