MENIU

Afacerea "maidanezul". Cum a "umflat" Primăria Capitalei cifrele în privința câinilor capturați

Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor din Bucureşti a prezentat informaţii false despre maidanezi! Informaţia vine de la Primăria generală a Capitalei, la solicitarea presei. Anul trecut, Răzvan Băncescu, fostul director al ASPA, a anunţat că a capturat de două ori mai mulţi câini decât au fost prinşi în realitate. Minciuna a fost descoperită de organizaţiile non-guvernamentale, care au reuşit să obţină documentele oficiale de înregistrare a câinilor fără stăpân. În tot acest scandal, Răzvan Băncescu nu este de găsit.

"Planul nostru este să adunăm cel puțin 80% din câinii de pe străzi și să reducem cu cel puțin 90% numărul oamenilor mușcați de câinii comunitari". Asta anunţa, în 2013, primarul de atunci al Bucureştiului, Sorin Oprescu, imediat după uciderea unui băieţel de patru ani într-un parc din Capitală. Iar, după un an şi jumătate, directorul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor a anunţat cu surle şi trâmbiţe că planul a fost un succes.



În plus, fostul director al ASPA a raportat anul trecut că au fost eutanasiaţi peste 26.000 de câini comunitari. Dar, acum Primăria Capitalei recunoaşte că mai puţin de 13.000 de animale fără stăpân au fost omorâte. Explicaţia? Fie Băncescu a vrut să acopere declaraţiile umflate ale lui Oprescu, fie să fraudeze bugetul municipal.

"Cu cât erau mai mulți câini declarați, cu atât erau mai mulți bani alocați pentru acest program", susține Codruța Cerva, membru în cadrul unui ONG de protecție a animalelor.

Discrepanţele între cifrele oficiale şi cele declarate anul trecut de autorităţi sunt uriaşe, mai ales din punctul de vedere al sumelor cheltuite. În condiţiile în care, pentru fiecare câine capturat, Primăria Capitalei plătea hingherilor aproape 240 de lei, iar pentru eutanasiere dădea 120 de lei, înseamnă un cost total de peste șase milioane de lei.

"Nu vorbim nici de minciună, nici de încercare, ci vorbim de o fraudare a bugetului local. Toate declarațiile la numărul de câini existenți, capturați, eutanasiați au avut la bază un singur lucru: bugetele alocate din start!", afirmă avocatul Codruța Cerva. 

Primăria Capitalei susţine, însă, că nu s-a produs niciun prejudiciu, deoarece a achitat doar sumele pentru câinii capturaţi oficial, nu şi pentru cei declaraţi.

În total, din 2013, municipalitatea a cheltuit aproape 10 milioane de lei pentru serviciile de prindere, eutanasiere şi incinerare a maidanezilor.