Afacerea Broidy, un alt caz Bechtel în România? Ce ascunde deal-ul dintre americani și Dragnea
Acordul semnat în secret la 1 februarie între Romarm și Circinus, companie deținută de lobbyistul Elliot Broidy, în vederea realizării unui sistem C4ISR, un program al Ministerului apărării în valoare de aproape 200 de milioane de dolari, riscă să afecteze pe termen lung imaginea Statelor Unite în România, scrie Hotnews.ro.
Nu cunoaștem încă detaliile acordului, nici una din părți n-a comunicat minime informații, deși vorbim de un interes public major. Chiar și în absența lor, afacerea Broidy conține deja toate ingredientele pentru a alimenta discursul antiamerican pe o perioadă mai lungă de timp, așa cum s-a întâmplat de exemplu după cazul Bechtel.
De ce acordul secret semnat între Romarm și Circinus arată suspect, potrivit Hotnews.ro:
- Deși vorbim de un acord important în vederea realizării unui obiectiv militar major al României, n-au existat comunicate de presă, informări publice sau o minima comunicare. La eveniment au participat totuși ministrul Economiei, Dănuț Andrușca, ministrul Apărării, Mihai Fifor și ambasadorul Statelor Unite la București, Hâns Klemm. Un singur ziar – Adevărul – a avut acces la informații, dar articolul a fost retras ulterior de pe site, arată jurnalistul Dan Tapalaga. Or, alte contracte militare importante – sistemul de rachete Patriot, transportoarele blindate Piranha – s-au încheiat cu prezența presei.
- Omul de afaceri american care deține din 2015 compania Circinus a fost implicat în 2009 într-un răsunător caz de corupție în Statele Unite. Elliot Broidy a demisionat în 2009 din funcția de președinte al fondului de investiții Markstone Capital, după ce a recunoscut că a dat mită 1 milion de dolari către oficiali ai statului New York și către manageri ai fondurilor private de pensii. Broidy și-a recunoscut faptele și a plătit 18 milioane de dolari pentru a scăpa de închisoare.
- Același Broidy a semnat, în calitate de lobbyist cu mare trecere la Casă Albă, invitația în baza căreia Liviu Dragnea, condamnat deja într-un dosar penal și acuzat de comiterea unor fapte grave în altul, a reușit să participe la ceremonia de investitură a președintelui Donald Trump în ianuarie 2017. "Nu cumva Dragnea, despre care am scris în nenumărate rânduri cum a încercat să joace cartea contractelor militare în beneficiul propriu, s-a revanșat față de serviciile făcute de Broidy? Nu cumva acordul dintre Circinus și Romarm reprezintă plata în avans a unor viitoare noi servicii? Dacă acordul, date fiind lipsă totală de transparența și istoria personajelor implicate, cimentează de fapt un deal între americani și Dragnea?" - mai multe aici
La mai mult de un an de la mult discutata vizită a lui Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu în Statele Unite, cu ocazia învestirii lui Donald Trump, apar detalii din culisele acestei deplasări. Publicaţia americană McClatchy descrie legăturile liderului PSD cu un controversat lobbyist american. La câteva luni după această vizită, firma cu profil militar a lobbistului care l-a invitat pe Liviu Dragnea la Washington şi-a deschis o filială şi în România.
E vorba despre un articol care indică posibile legături între vizita lui Liviu Dragnea în Statele Unite şi contracte militare în România. În încercarea de a-i face profilul controversatului lobbyist şi om de afaceri american Elliott Broidy, o figură importantă pentru Partidul Republican, publicaţia americană McClatchy descrie relaţia lui cu „personaje controversate din Statele Unite şi din străinătate, care au probleme cu legea".
Aceşti străini sunt tocmai Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu. Asta pentru că Broidy e cel care i-a invitat pe liderul PSD şi pe fostul premier la ceremonia de învestire a lui Donald Trump, din ianuarie 2017.
De la acea vizită, au rămas celebrele fotografii postate de Liviu Dragnea, de la o cină la care a participat şi Donald Trump. Cu această invitaţie, Elliott Broidy urmărea să-şi promoveze compania specializată în servicii high-tech pentru armată.