MENIU

AVERTISMENT din partea UE! Cu ce lipsuri se confruntă bătrânul continent. De la medicamente, procesoare și metale

Criza semiconductori FOTO: Profimedia

Lipsită de ingredientele active ale medicamentelor, ameninţată de o criză de semiconductori şi dependentă de importurile de metale pentru tranziţia sa energetică, U.E va cauta marţi la Lens (nordul Franţei), soluții pentru autonomia sa strategica, a cărei fragilitate a fost scoasă în evidenţă de criza Covid-19, informează AFP.

Uniunea Europeană a reuşit în timp record să devină cel mai mare producător mondial de vaccinuri de tip ARN mesager, cu 300 de milioane de doze fabricate în fiecare lună, potrivit comisarului european pentru piaţa internă, Thierry Breton.

Însă, în acelaşi timp, pandemia a scos la lumină slăbiciunile UE în alte domenii, care vor fi discutate marţi cu prilejul unui consiliu informal al miniştrilor Industriei din UE, consacrat competitivităţii, care va avea loc la Lens.

Ca exemplu, "depindem astăzi în mare parte de Asia în domenii precum ingredientele farmaceutice active, care sunt importate în proporţie de 80%, sau în producţia de fibră optică (în cazul căreia 25% din producţia mondială este realizată în China)", se arată în documentele pregătitoare ale reuniunii de marţi.

În ceea ce priveşte semiconductorii, predominanţa asiatică şi riscul de penurie de cipuri care sunt vitale pentru sectoare precum automobilele sau smartphone-urile sunt subiecte care îngrijorează autorităţile de pe ambele maluri ale Atlanticului.

În Europa, Executivul comunitar urmează să îşi prezinte la începutul lunii februarie strategia (botezată \"Chips Act\"), care vizează majorarea de patru ori a producţiei europene de cipuri electronice.

Însă, pentru moment, cea mai presantă este dependenţa de materiile prime. "China furnizează în prezent 60% din producţia mondială de litiu, 80% din producţia de hidroxid de litiu, esenţial pentru producţia de baterii destinate automobilelor electrice şi 98% din cererea europeană de metale rare, care sunt componente esenţiale pentru producţia de electronică sau energii regenerabile", se arată în documentele pregătitoare ale reuniunii de la Lens.