MENIU

AEP pregătește alegerile din 2024, în țară și în diaspora - Anunț în plină criză politică, înainte de rotativa PNL-PSD

Autoritatea Electorală Permanentă a început deja pregătirea celor patru rânduri de alegeri din anul 2024, a anunțat șeful instituției - Toni Greblă.

Autoritatea Electorală Permanentă a demarat procedurile pentru pregătirea alegerilor din anul 2024. Anul viitor, românii își aleg noii europarlamentari, primarii și președinții de consilii județene, noii parlamentari și un nou președinte.

Având în vedere dispozițiile președintelui Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, toate departamentele din cadrul instituției au inițiat și implementat procedurile pentru pregătirea alegerilor care vor avea loc anul viitor, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Pregătirile și simulările privind organizarea alegerilor din anul 2024 vor continua pe parcursul lunilor următoare. Tot în perspectiva viitorului an electoral, AEP implementează proiectul “DIGI-EMB – Digitalizare pentru creșterea nivelului transparenței, eticii și integrității activităților de management electoral și finanțare a partidelor politice și a campaniilor electorale”.

"Ținând cont că 2023 este an preelectoral, ne concentrăm toate eforturile pentru pregătirea celor patru tipuri de alegeri din anul 2024. Procesul electoral de anul viitor va fi unul complex pentru toți actorii implicați, fapt pentru care am mobilizat toți angajații AEP, astfel încât, din timp, să facem simulări și să analizăm toate scenariile și potențialele situații cu care ne-am putea confrunta. AEP este o instituție serioasă, profesionistă, cu angajați dedicați, care se vor pregăti în amănunt pentru a răspunde tuturor așteptărilor acestui important test pentru democrație", a declarat președintele AEP, Toni Greblă.

“AEP își dedică toate eforturile pentru consolidarea încrederii alegătorilor în procesele electorale. Consider că implementarea noilor tehnologii în sistemul electoral din România a ajutat la creșterea transparenței proceselor electorale, a eficienței acestora prin reducerea timpilor de așteptare la secțiile de votare, precum și a încrederii alegătorilor în corectitudinea și integritatea alegerilor. Trebuie să răspundem întotdeauna așteptărilor alegătorilor și să ne adaptăm la evoluția societăților noastre. Acest lucru ne impune să depunem eforturi concentrate pentru a îmbunătăți capacitățile și mecanismele instituțiilor noastre. Un standard înalt de eficiență a proceselor electorale este ceea ce ne dorim în mod clar și pentru anul 2024”, a afirmat președintele AEP, Toni Greblă.

Totodată, pentru pregătirea alegerilor de anul viitor, președintele AEP a avut un schimb aplicat de informații cu omologul francez, domnul Sébastien Audebert, șeful Biroului pentru Alegeri Politice din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Franceze, cu domnul Tanor Thiendella Sidy Fall, președintele Rețelei pentru Competențe Electorale Francofone (RECEF), cu doamna Sena Latif, Însărcinat cu afaceri al Ambasadei României în Republica Franceză, și cu doamna Angelica Caraman, președintele Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova.

În cadrul discuțiilor, președintele AEP și doamna Sena Latif au mulțumit domnului Sébastien Audebert pentru sprijinul acordat de către autoritățile franceze centrale și locale pentru buna desfășurare a proceselor electorale precedente, respectiv pentru punerea la dispoziție a spațiilor necesare pentru organizarea secțiilor de votare pentru românii din Franța. De asemenea, președintele AEP și-a exprimat dorința privind continuarea colaborării cu autoritățile franceze, în perspectiva anului 2024, și a menționat că autoritățile române depun eforturi semnificative din punct de vedere organizatoric și financiar pentru a sprijini comunitățile de români din străinătate să își exprime votul în număr cât mai mare.

Întâlnirile au avut loc în contextul participării președintelui AEP la Seminarul electoral privind metodele de vot folosite pentru facilitarea participării electorale și menținerea încrederii cetățenilor și la Adunarea Generală a Rețelei pentru Competențe Electorale Francofone (RECEF). Evenimentele sunt organizate de RECEF în parteneriat cu Biroul pentru Alegeri Politice din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Franceze și cu sprijinul Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF).

De asemenea, președintele AEP a fost asigurat de tot sprijinul partenerilor din cadrul RECEF, care au apreciat că sistemul electoral românesc este pregătit să răspundă tuturor așteptărilor alegătorilor români din țară și din străinătate. Totodată, partenerii AEP din cadrul RECEF și-au arătat susținerea în privința promovării schimburilor de experiență și bune practici în administrarea alegerilor, inclusiv prin organizarea unor vizite de lucru în țara noastră.