MENIU

ADS vrea să blocheze conturile firmei Protan pentru neplata unor penalităţi

Activitatea de incinerare a deşeurilor animale din România ar putea fi paralizată. Agenţia Domeniilor Statului vrea să blocheze conturile consorţiului Protan - Atev, care efectuează activitatea de ecarisaj în opt regiuni ale ţării pentru că nu a plătit penalităţile de 1,7 milioane de euro, urmare a întârzierii unor investiţii. Protan - Atev contestă suma imputată, pe motiv că este mult prea mare.

Potrivit Agenţiei Domeniilor Statului, compania Protan - Atev ar fi trebuit ca, în primul an de activitate, să realizeze investiţii de aproape 14 milioane de euro. Acestea au fost făcute însă cu o întârziere de 3 luni, iar contractul prevede că pentru neîndeplinirea acestei obligaţii, consorţiul Protan - Atev trebuie să plătească penalităţi de întârziere de 1% pe zi. Astfel, ADS a imputat firmei de ecarisaj 1,7 milioane de euro.

"Protan a contestat penalităţile de 1,7 milioane de euro impuse de ADS şi a cerut o expertiză contabilă şi judiciară în urma căreia suma a fost recalculată la aproximativ 1 milion de euro", a declarat Mariela Sava, PR Protan - Atev.

ADS a notificat compania şi a anunţat că săptămâna viitoare ar putea trece la blocarea conturilor firmei.

"Orice cetăţean ştie că un agent economic cu conturi blocate nu poate funcţiona , nu poate face plăţi, nu poate da salarii, nu mai poate exista", a spus Daniel Drăgan, director general ADS.

"Blocarea conturilor Protan şi implicit oprirea activităţii companiei ar duce foarte rapid la un dezastru ecologic", a spus Mariela Sava, PR Protan - Atev.

Reprezentanţii Protan - Atev se apără şi spun că întârzierea investiţiilor a fost cauzată de neacordarea la timp a subvenţiilor pentru serviciile sale. Statul s-a obligat să achite integral costurile de ecarisaj, pentru că activitatea prestată este considerată de interes naţional. Potrivit firmei de ecarisaj, statul a achitat doar jumătate din suma aferentă serviciilor prestate în 2006.
Mai multe articole despre:
blocaj conturi ADS ecarisaj