MENIU

Adriana Pistol, primele explicații despre creșterea URIAȘĂ a îmbolnăvirilor COVID-19 după congresul PNL

Adriana Pistol, medic și director CNBSCT Foto: captură TV

Adriana Pistol a dat primele detalii despre explozia cazurilor și legăturile cu congresul PNL de sâmbătă, când la Romexpo au participat peste 5.000 de persoane pentru alegerea președintelui PNL. Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică a făcut acest anunț marți, la ședința săptămânală a Comitetului național de vaccinare. Pe 28 septembrie, au fost raportate 11.049, record absolut în epidemia din țara noastră. Rata de pozitivare la coronavirus din România este deja de peste 15%.

Medicul Adriana Pistol a explicat că bilanțul uriaș anunțat marți, de peste 11.000 de cazuri, record absolut în România, în ultimul an și jumătate de pandemie, nu are legătură cu congresul PNL. Directorul CNSCBT a declarat că epidemiologii nu au legătură cu evenimentele politice și că nu este un bilanț diferit de alte perioade. Pistol a precizat că în fiecare weekend numărul de teste realizat este mic, iar acestea sunt lucrate luni şi transmise în raportarea de marţi.

Reamintim că luni au fost raportate 5.655 de noi cazuri de infectări, un număr neobișnuit de mare în ultima perioadă, pentru ziua de luni, jumătate din acestea fiind în Capitală - 2.559, pe lângă 6.681 de cazuri nealocate. Marți, infectările au crescut la 11.049 de cazuri, dintre care 1.912 în Capitală, pe lângă peste 8.700 de cazuri rămase nealocate.

“În fiecare weekend numărul de teste care se efectuează de laboratoare este mai mic. Pentru noi, ca epidemiologi. nu are nicio legatura niciu ncongres al niciunui partid. Se efectuează luni cele mai multe şi automat le vedem astăzi că este marţi, ce s-a întâmplat în cursul zilei de luni.

Nu este primul weekend în care se întâmplă aşa ceva, şi din punct de vedere epidemiologic, dacă doriţi să vedem efectele unei aglomerări, le vom vedea în decurs de 14 zile, aşa cum se întâmplă la toate evenimentele care au fost şi au avut loc şi au fost organizate în toate judeţele ţării, aşteptăm întotdeauna să vedem după 14 zile, asta este incubaţia bolii garantat nu de sâmbătă de până luni poţi să produci acest număr de cazuri, pentru că aceasta este biologia virusului.

Se întâmplă în fiecare weekend același lucru, laboratoarele nu licrează toate, păstrează probele și le prelucrează luni. E posibil ca probele să fi fost recoltate fie vineri, fie sâmbătă, au apărut rezultatele lui și au fost raportate astăzi”, a punctat directorul CNSCBT, marți, în ziua recordului absolut de cazuri zilnice - 11.049 de infectări COVID-19, în București fiind raportate 1.912, în timp ce 8.719 nu erau alocate.