MENIU

Adrian Năstase critică gestionarea populației de urși din România: „Urșii sunt mai protejați decât oamenii, este aberant"

Fostul premier al României, Adrian Năstase, cunoscut pentru pasiunea sa pentru vânătoare, a exprimat duminică, într-un podcast moderat de Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii, nemulțumirea față de modul în care România gestionează populația de urși. Acesta a afirmat că măsurile actuale protejează mai mult urșii decât oamenii, considerând abordarea drept "aberantă".

Năstase a subliniat că există o lipsă de curaj și de voință politică în abordarea acestei probleme. „Oamenii trebuie să aibă stabilite intervale orare pentru a ieși din casă, deoarece urșii sunt mai protejați decât oamenii. Auzim tot mai des de astfel de incidente, iar asta este rezultatul unei gestionări slabe a situației," a spus fostul premier, referindu-se la creșterea semnificativă a numărului de urși în România.

Populația de urși în creștere

Adrian Năstase a explicat că România a gestionat anterior o populație de aproximativ 6.000 de urși, dar acum, numărul acestora a depășit 10.000. „Urșii puternici rămân în zonele montane, iar ursoaicele cu pui sunt împinse spre zonele de deal și câmpie, apropiindu-se tot mai mult de așezările umane. Odată cu coacerea fructelor, cum sunt cireșele și merele, urșii vor căuta hrană în aceste zone, ceea ce poate genera accidente grave," a avertizat Năstase.

Fostul premier a menționat că recent au fost împușcați trei urși, după ce aceștia au devenit extrem de periculoși și au atacat oameni. „Astfel de incidente sunt inevitabile atunci când există o ruptură între habitatul natural al urșilor și extinderea lor în arealele locuite de oameni," a explicat el.

Ironia discuției cu Jacques Chirac

Adrian Năstase a rememorat o conversație avută cu fostul președinte al Franței, Jacques Chirac, în care i-a propus ironic să trimită urși în Franța. „Chirac m-a întrebat de ce vânăm urși în România. I-am spus că noi, cu 6.000 de urși, ne descurcăm cum putem. În schimb, în Franța, ultimii doi urși au fost împușcați din greșeală. I-am oferit 10 sau 20 de urși, dar mi-a spus că fermierii francezi nu ar fi de acord. În schimb, fermierii noștri sunt forțați să accepte această situație, sub presiunea unor organizații care primesc bani pentru diverse cauze absurde," a relatat fostul premier.

Adrian Năstase și-a exprimat clar nemulțumirea față de politicile actuale de protejare a urșilor, considerând că acestea pun în pericol siguranța oamenilor. El a făcut un apel pentru o schimbare a paradigmei în gestionarea populației de urși, subliniind necesitatea unor măsuri mai ferme și mai echilibrate.