MENIU

Adrian Marinescu: Vom reuși să transformăm COVID-19 într-un simplu guturai? - Ce spune medicul despre tulpina indiană și valul 4

Medicul infecționist Adrian Marinescu, despre varianta Delta de coronavirus și valul 4 din toamnă
Medicul infecționist Adrian Marinescu, despre varianta Delta de coronavirus și valul 4 din toamnă

Varianta Delta ar putea închide mai repede sezonul relaxărilor din Europa. Până în august, răspândirea variantei Delta va ajunge la 90 la sută, avertizează specialiștii în sănătate publică și epidemiologii. O persoană se poate infecta în 10 secunde de la contactul cu un bolnav care are deja tulpina indiană. Experții avertizează că virusul ar putea câștiga cursa cu vaccinurile dacă țările nu grăbesc ritmul imunizării. Medicul infecționist Adrian Marinescu îndeamnă însă la calm, fiind optimist în legătură cu al patrulea val din toamnă. Acesta a explicat, marți, la Realitatea PLUS, importanța crucială a vaccinării împotriva COVID-19.

Directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” recunoaște că, în toamnă, România se poate confrunta cu un așa-zis al patrulea val de coronavirus.

„Să nu-l numim val, pentru că vine cu o încărcătură psihologică importantă. Sa ne gandim la o situatie epidemiologică mai grea in toamnă”, a declarat medicul Adrian Marinescu, marți dimineață, la „Raport de Zi”, la Realitatea PLUS. 

Medicul Adrian Marinescu nu neagă că varianta Delta ar putea deveni predominantă în toamnă, explicând modelul evoluției transmiterii comunitare a acesteia în Marea Britanie, dar și a variantei Alfa, britanice, ce s-a răspândit la începutul anului în Regatul Unit.

„Este o posibilitate” să devină predominantă și în România, a menționat directorul medical al Institutului „Matei Balș”.

„Știm de ceva vreme că în momentul în care există o variantă virală care se transmite mai ușor, cum este și cea indiană, există un risc ca ea să devină predominanată. Ne aducem aminte că la varianta din Marea Britanie (Alfa, varianta britanică - n.red.), care a ajuns cam peste tot, să reprezinte cele maai multe cazuri într-un anumit interval de timp”, a explicat medicul.

Totuși, „de la momentul identificarii sunt aproximativ 2 luni sau mai mult pana sa ajunga sa fie într-adevăr raspandita”, a atras atenția Adrian Marinescu.

Medicul infecționist a mai spus că „cel mai important nu este numărul infectărilor din toamnă, ci dacă ele vor fi cele mai multe forme ușoare sau simptomatice” și se întreabă dacă „vom reuși să transformăm COVID-19 într-un simplu guturai, cu ghilimelele de rigoare?”.

Acesta spune că evitarea formelor de COVID medii și grave în urma infectării cu varianta Delta de coronavirus se poate face numai prin vaccinare. 

„Cum se poate face acest lucru: prin partea de vaccinare care să fie extinsă la nivel de populație”, a reamintit infecționistul. 

Despre varianta Delta și pericolul transmiterii comunitare peste două luni, Marinescu a explicat că este important să se facă diferența între cât de rapid se poate răspândi, dar și cât de agresive pot fi formele de boală în cazul variantei indiene.

„În primul rând facem diferența între a se transmite mai ușor, partea de contagiozitate, și agresivitate. Despre varianta Delta spunem într-adevăr știm că se transmite mai ușor, mai multe infecții, dar nu avem dovezi ca ar fi într-adevăr mai agresivă, în așa fel încât să avem cazuri mai severe”, a concluzionat medicul Adrian Marinescu, marți, la „Raport de Zi”, la Realitatea PLUS.

Profesorul de Sănătate Publică Răzvan Cherecheș a atras și el, la rândul său, atenția, asupra importanței vaccinării împotriva COVID-19, indiferent de varianta de coronavirus. Acesta a afirmat că, într-adevăr, tulpina Delta face ca un număr tot mai mare de persoane să fie infectate la nivel internațional, însă cele vaccinate anti-COVID-19 fac o formă mai ușoară a bolii cu simptome moderate sau ușoare, într-o postare pe Facebook.