MENIU

Adrian Marinescu despre tulpina indiana COVID: E posibil să devină dominantă, dar e posibil și să rămână marginală

medicul Adrian Marinescu

Directorul medical al Institutului "Matei Balş", Adrian Marinescu, este de părere că primul caz de contaminare în România cu tulpina indiană a COVID-19 nu trebuie nici exagerată, dar nici subestimată. Specialitul a afirmat că în acest moment este nevoie de mai multe date, dar nu trebuie exclusă posibilitatea ca aceasta să devină dominantă.

„Trebuie să înțelegem că, atunci când apare o variantă nouă, e doar o chestiune de timp până ajunge peste tot. Sunt de acord că nu sunt suficiente date. Această tulpină indiană, care are două mutații (...) este de urmărit în viitor (...) Este o perioadă în care nu trebuie să fim îngrijorați dar trebuie să fim prudenți. Trebuie văzut dacă se va întâmpla ca în cazul variantei britanice, care s-a transmis uşor, sau dacă va fi ca în cazul altor variante – Brazilia, Africa de Sud, în care lucrurile n-au mers mai departe. Știm că a plecat din Elveția, a ajuns în Grecia. Era clar că va ajunge peste tot", a declarat Adrian Marinescu, la un post TV.

 

"E important de văzut dacă această variantă virală ajunge să fie predominantă, să aibă impact important, sau va rămâne o situație limitată. Nu putem trage o concluzie legată de agresivitate, nu putem spune că avem mai multe forme severe pentru că e tulpina din India. Nu numai noi, nu pot spune nici cei din Elveția sau Grecia. Deocamdată, știm că se transmite destul de ușor în afara Europei", a mai precizat specialistul.