Focar de infectări cu varianta Delta de Covid, în România - NOI RESTRICȚII. Adrian Marinescu: Trebuie să fim realiști!
Situația epidemiologică este în continuă schimbare, iar oficialii au actualizat lista cu țările în care sunt multe infectări. Marea Britanie a intrat pe lista roșie, iar Portugalia pe cea galbenă. Totul din cauza variantei DELTA a coronavirusului, care face ravagii. Și în România este un focar confirmat în județul Argeș. Adrian Marinescu, director medical la Institutul Matei Balș, din Capitală, a oferit câteva explicații legate de focarul nou-apărut, precum și despre riscurile revenirii țării noastre la restricțiile dure prin care am mai trecut deja.
Întrebat dacă România riscă să ajungă în situația de a impune din nou restricții având în vedere situația tot mai multor europene, în care apariția tulpinii Delta impune la noi măsuri, medicul a răspuns: "Sigur, trebuie să fim realiști, dar să nu intrăm în panică. Există posibilutatea să avem mai multe infectări la sfârșitul verii sau în toamnă. (...) Riscul există ca și în alte țări din Europa.
Știm că varianta Delta e de ceva timp în România. Faptul că apare un focar cu o varianta de virus care se transmite extrem de ușor sigur că se poate întâmpla".
Cât privește apariția valului 4 al pandemiei de coronavirus în țara noastră, Adrian Marinescu a precizat că nu l-ar numi, neapărat val.
"Ceea ce facem acum - că vorbim de de vaccinare - poate face diferența între infectările care pot apărea în toamna, în sensul să fie mai ușoare. Lumea trebuie să se odihnească, să se relaxeze, să meargă în concedii, dar să aibă și grijă. Să ia în calcul - cei acre nu s-au vaccinat - că se pot imuniza tocmai pentru a preveni o situație mai grea în toamnă", a arătat medicul.
Adrian Marinescu a subliniat că "nu există o garanție 100% la niciun medicament sau vaccin" în privința eficienței. Cu toate astea, spune medicul, din datele științifice pe care le avem - "și asta trebuie să facem, să ne întoarcem mereu la date - eficiența este mai scăzută, dar în mod clar ne ajută să nu facem o formă sever, mai ales la persoanele vulnerabile".