Adrian Marinescu, despre explozia cazurilor de COVID: Pandemia nu s-a terminat, s-a trecut într-o altă etapă. Pe cine afectează sub-variantele Omicron
Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase, director medical la Institutul "Matei Balș" din Capitală, a reiterat, luni seara, în cadru emisiunii "100%" de la Realitatea PLUS, că pandemia de coronavirus nu s-a încheiat, ci "a trecut într-o altă etapă". Medicul a confirmat creșeterea adresabilității către spitale în ultima perioadă, dar a precizat că vorbim în mare parte despre pacienți cu forme ușoare de boală. El a subliniat, în schimb, faptul că tot mai mulți copii prezintă simptome de infecție cu virusul SARS-CoV-2, vârsta acestora fiind foarte scăzută, respectiv mergându-se până la nou-născuți.
"Pandemia nu s-a terminat, dar s-a crescut în faza de convieturie. A crescută dresabilitatea, cea mai mare parte dintre ei fac forme ușoare. Problema este că vb despre copii, mergând până la sugari
Sunt fie adulți cu factori de risc, în vârstă, bolo cronice, care trebuie să fie urmăriți sau copii foarte mici, beblusi, acre trebuie moitorizati. Nu cred că vor fi cazurile pe care le-am văzut în trecut.
Spitalele trebuie să contribuie cu un circuit dublu și covid și non-covid.
Va apărea imaginea că e o presiune mare la niv de cămară de garda. Că presiunea să nu fie mare, tb
Infectare se întâmplă indiferent de vârstă. E o varianta BA5 care ajunge să fie dominantă și în România.
Cei mici se infectează, cel mai adesea de la un adult. Ajungi să îl urmărești chiar dacă nu are criterii, doar că să îl urmărești.
Faptul ca sunt vaccinat nu însemna că nu mă infectez sau nu pot să transmit. Vaccinul mă protejează într-o măsură mai mare pentru a nu face o formă mai gravă și să nu ajung la AȚI. Așteptăm că în curând să avem o varianta updatată. Nu am varianta de vaccin pe care mi-o doresc. se pune problema la cel vulnerabilă că plusul de protecție acre poate să vină din booster e un ajutor. Și la tratamentele antivirale poate fi o problema la variantele noi vilare. Și anticorpii monoclonali au eficientă mai redusă la Omicron și la sub-variante.
Dacă avem simptome, nu doar respiratorii, ci și digestie - fie pandmeie am o probabilitate destuld e mare să fie infecție cu SARSCOV 2, Izolare. testare farmacie, testare oficială care îmi da siguranță, iau legătură cu mediculd e familie pentru a stabulipasii următori - centru de evaluare cu tratament antiviral care poate reduce complicațiile- se poate lua și acasă.
Trebuie evitat antibioticul. E o infecție virală nu am de ce să iau antibiotic, un antiviral sau tratament simptomatic", a declarat Marinescu.