Admitere liceu 2015: Topul celor mai bune licee
Absolvenţii de gimnaziu a susţinut astăzi prima probă din cadrul Evaluării Naţionale. Dacă o bună parte dintre ei vor lupta pentru promovarea examenului, pentru elevii cu rezultate deosebite la învăţătură, miza acestei veri este obţinerea unui loc la unul dintre liceele de elită din România.
În mai puţin de o două săptămâni, în funcţie de notele pe care le obţin la Evaluarea Naţională 2015, elevii trebuie să completeze opţiunile pentru continuarea studiilor.
Este momentul în care cei mai buni copii ai generaţiei se vor lupta la sutime pentru un loc în liceele care ştiu cum să şlefuiască talente, pentru rezultate deosebite la olimpiadele naţionale şi internaţionale.
Rezultatele Evaluării Naţionale vor fi publicate în ultima zi a lunii iunie, urmând ca în perioada 3-7 iulie, elevii să aleagă specializarea pentru liceu – un moment crucial, care le va contura perspectivele şcolare în următorii patru ani. Însă pe cei mai buni copii ai generaţiei îi aşteaptă câteva licee în România unde s-a format o tradiţie a performanţei.
Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Capitală, Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti (ICHB), Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Iaşi sau Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Sibiu sunt câteva dintre şcolile nelipsite de pe podiumul olimpiadelor naţionale şi al căror nume este purtat şi peste hotare de tinerii de aur ai României, spune expertul în Educaţiei Marian Staş.
„Doar vreo 10-15% din licee la nivel naţional pot fi considerate de elită şi aşa este şi normal deoarece esenţele tari se găsesc doar în sticuleţe mici. Avem o întreagă cultură a excelenţei ce se bazează pe talentul copiilor, dar şi pe măiestria şi experienţa profesorilor”, este de părere expertul, citat de Adevarul.
Pe măsura renumelui este şi concurenţa la admitere în cazul acestor licee ale căror elevi culeg laurii olimpiadelor şcolare. De exemplu, clasa cu cele mai mari medii de admitere din România a fost anul trecut la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, pentru specializarea Matematică-Informatică, cu predare a limbii germane la nivel bilingv. Mai exact, ultima notă medie de admitere în această clasă cu doar 14 locuri a fost 9,88, potrivit datelor Ministerului Educaţiei.
Pe locul doi se află Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova, cu o clasă tot cu specializare de Matematică-Informatică însă cu predare a limbii engleze la nivel bilingv, unde ultima medie de intrare a fost 9,85.
La aceeaşi specializare s-a intrat cu 9,78 la Colegiul Naţional „Sfântul Sava” din Capitală şi la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa. 9,78 a fost şi ultima medie cu care s-a intrat la clasa de Ştiinţe ale Naturii de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova şi 9,77 a fost ultima medie pentru clasa de Ştiinţe ale Naturii de la Colegiul Naţional „Sfântul Sava”.
La colegiul bucureştean s-a înregistrat şi cea mai mare medie de admitere la o clasă de Filologie, adică 9,56, iar La Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Capitală s-a intrat cu 9,54 la clasa de Ştiinţe Sociale.