MENIU

Admitere Liceu 2015. Elevii cu note ruşionase vor intra la liceu, deşi au picat Evaluarea Naţională

<p><strong>ADMITERE LICEU 2016</strong></p>

Peste 65 de mii de elevi intră anul acesta pe uşa din dos la liceu. Au obţinut note ruşinoase la Evaluarea Naţională, de 2, 3 sau 4, dar din toamnă vor deveni colegi de clasă cu cei care au luat 8-9 la examen. O situaţie absurdă, spun dascălii, care cer de ani de zile schimbarea legii şi introducerea examenului de admitere la liceu.

Peste 23 de mii de elevi nu au obţinut nici măcar nota 5 la examenul de limba română de la Evaluarea Naţională. La matematică aproape 42.000 au luat nota 1, 2, 3 sau 4. Cu toate că au picat acest prim examen din viaţă, se pot înscrie la orice liceu. Şi asta pentru că legea prevede că învăţământul obligatoriu este de zece clase.

"Suntem o societate necinstită prin instituţiile ei, chiar faţă de copiii noştri, asta mi se pare foarte grav. Elevul care a luat sub 5, stă cu tupeu în aceeaşi clasă sau în aceeaşi bancă cu elevul care a obţinut 7 sau 8 sau chiar mai sus", a afirmat profesorul Florina Rogalsky.

Încă din 2011, cadrele didactice şi specialiştii susţin că ar trebui introdus un examen de admitere la liceu, pentru a se face o separare între elevii care învaţă şi ceilalţi.

"Noi sperăm ca se va impune o restricţie în acest sens, pentru că este o situaţie uşor anormală în momentul de faţă", a spus profesoara Iuliana Soare.

Desfiinţarea şcolilor profesionale şi a celor de arte şi meserii în anul 2009 face ca în acest moment să nu existe o alternativă pentru elevii slabi la învăţătură. Tocmai de asta nici ministrul Educaţiei nu se grăbeşte să introducă examenul de admitere la liceu. Sorin Cîmpeanu spune însă că se lucrează la o nouă lege a educaţiei care să rezolve această anomalie, iar absolvenţii de gimnaziu să ajungă la liceu doar dacă obţin măcar nota 5.

ADMITERE LICEU 2015. Cele mai bune licee din România - medii de admitere

Admitere liceu 2015. Tot ce trebuie să știi despre admitere și repartizarea electronică