ADMITERE LICEU 2014. GHIDUL ADMITERII COMPUTERIZATE. CUM SE COMPLETEAZĂ FIŞA DE ÎNSCRIERE
ADMITERE LICEU 2014. Potrivit CALENDARULUI ADMITERE LICEU 2014, postat pe EDU.RO în perioada 4 - 8 iulie elevii absolventi de clasa a VIII-a completeaza fisele de inscriere alaturi de parintii lor, asistati de diriginti. Iată cum se completează FIŞA DE ÎNSCRIERE LA LICEU 2014.
ADMITERE LICEU 2014. Ghidul admiterii computerizate: cum se completeaza fisa de admitere
Sunteţi parintele unui copil care se pregateste sa intre la liceu, sau un candidat emoţionat la statutul de licean? Doriţi din tot sufletul „sa prindeţi” un loc la un liceu bun, dar instrucţiunile pentru completarea fisei de admitere va dau dureri de cap?
ADMITERE LICEU 2014. Completarea opţiunilor pe fisa de admitere se face în ordinea preferinţelor candidaţilor.
ADMITERE LICEU 2014. Completeaza pe primele locuri opţiunile pe care le doresti cel mai mult, chiar
daca nu esti sigur ca media îşi permite sa intri la aceste opţiuni. Nu vei fi dezavantajat.
ADMITERE LICEU 2014. Continua cu opţiuni care ţi-ar placea, apoi opţiuni la care nu te-ar deranja sa
fii repartizat.
ADMITERE LICEU 2014. Încheie cu opţiunile cele mai puţin dorite, dar pe care trebuie sa le enumeri pe
fisa, pentru siguranţă. Este preferabil sa intri la un liceu care nu îţi place decât sa nu intri deloc !
Nu completa o opţiune nedorita înaintea unei opţiuni dorite! Prima opţiune este si prima luata în considerare pentru fiecare elev.
ADMITERE LICEU 2014. Ţine cont de mediile de admitere din anii precedenţi pentru a-şi calcula
sansele de intrare la fiecare dintre opţiunile exprimate.
ADMITERE LICEU 2014. Completarea unui numar mare de opţiuni pe fisa de admitere NU îţi poate
dauna în nici un fel–oricum intri la prima opţiune a ta la care mai sunt locuri.
ADMITERE LICEU 2014. În schimb, un numar prea mic de opţiuni îţi poate diminua serios sansele
de a fi admis! Exista riscul de a nu avea o medie suficient de buna pentru nici una din opţiunile exprimate.
Nu exista nici un “numar magic” de opţiuni care trebuie completate pe fisa: important este ca acest numar sa fie suficient de mare ca sa permita repartizarea si sa fie ordonate – de la cea mai dezirabila la cea mai puţin dezirabila.
ADMITERE LICEU 2014. Statistic, mediile de admitere sunt de la un an la altul puţin mai mari, un
motiv în plus pentru a completa cât mai multe opţiuni pe fisa! Este posibil ca anul acesta media de intrare la una din opţiuni sa fie mult mai mare decât anii trecuţi, la fel cum este posibil sa fie mai mica. Mediile anilor trecuţi sunt orientative.
ADMITERE LICEU 2014. Validarea fiselor este o operaţiune simpla, dar obligatorie pentru toţi
candidaţii - eventualele greseli aparute în transcrierea mediilor din cataloagele scolare pe fisa de opţiuni, în completarea numelui candidatului sau scrierea neciteaţa a codurilor liceelor pot cauza neplaceri. Computerul “nu stie” ca un elev a completat codul 115 dar de fapt îl intereseaza specializarea cu numarul 151, sau ca media de absolvire nu este 5,75 ci 7,55 !
Pentru a evita neplacerile cauzate de transcrierea gresita a datelor de pe fisa, procedura necesita tiparirea fiselor asa cum au fost introduse ele în baza de date. Fisa astfel tiparita, numita “fisa martor” se transmite la
scoala de provenienţa. În cele câteva zile ramase între introducerea fisei în computer si data limita, diriginţii sunt cei care convoaca la scoala toţi elevii însoţiţi de parinţi, care verifica opţiune cu opţiune corespondenţa
fisei de martor cu fisa originala, semnând pentru conformitate.
Neconcordanţele între fisa completata si fisa martor trebuie semnalate imediat conducerii scolii, care revine la centrul de colectare a datelor pentru a se face corecţia.
Între momentul validarii fisei si repartizarea computerizata, fisele sunt centralizate în bazele de date judeţene si de aici în baza de date naţionala de la Ministerul Educaţiei Naţionale. Dupa verificari multiple si corectarea erorilor semnalate are loc repartizarea computerizata.
ADMITERE LICEU 2014. Algoritmul de repartizare ordoneaza elevii descrescator dupa media de admitere, repartizându-i pe rând, începând de la elevul cu cea mai buna medie.
ADMITERE LICEU 2014. Pentru fiecare elev, se cauta prima opţiune de pe lista unde mai sunt
locuri libere si elevul este repartizat la acea opţiune. Daca la un moment dat se gaseste un elev la care opţiunile exprimate în fisa nu îi permit sa intre la nici un liceu (pentru ca locurile au fost deja ocupate de cei cu medie mai mare decât el), elevul respectiv ramâne nerepartizat.
ADMITERE LICEU 2014. Pentru a înţelege mai usor algoritmul, luam urmatoarele exemple:
1. Presupunem ca elevul are media 10. El este cel mai bun din judeţ, este repartizat primul, deci la prima sa opţiune. El este primul care ocupa primul loc din judeţ.
2. Presupunem ca elevul are media 9 si la prima sa opţiune s-au ocupat 14 locuri de catre 14 elevi cu medii mai mari decât media lui. El va fi al 15-lea repartizat la prima sa opţiune.
3. Presupunem ca elevul are media 8 si la prima sa opţiune s-au ocupat toate locurile de catre elevi cu medii mai mari decât a lui. Daca la a doua sa opţiune mai exista locuri libere, el va repartizat la a doua sa opţiune.
Altfel, se verifica a treia opţiune de pe fisa sa, si urmatoarele, în ordine, pâna la gasirea primei sale opţiuni la care mai sunt locuri libere. De notat ca nu se poate întâmpla ca „locul tau” sa fie ocupat de catre cineva cu medie mai mica decât a ta, pentru ca tu esti repartizat înaintea
lui !
4. Presupunând ca elevul A are media de admitere 8.93 si opţiunea X pe locul 2 în fisa de opţiuni, iar elevul B are media de admitere 8.91 si opţiunea X pe locul 1 în fisa de opţiuni, candidatul A are prioritate la
repartizarea pentru opţiunea X (în cazul în care candidatul A nu a fost repartizat la opţiunea de pe primul loc), având media mai mare decât B.
Informaţii complete despre examenul de admitere pot fi gasite vizitând paginile web http://admitere.edu.ro si http://forum.edu.ro.
ADMITERE LICEU 2014. Clarificări privind modul de completare al fişei de înscriere în anul şcolar 2014-2015
Mai jos este prezentat, conform metodologiei oficiale de desfăşurare a admiterii în licee, modul de completare al Fişei de înscriere în Anul Şcolar 2014-2015:
- 1. Observaţie: Câmpul Nr.înreg, care se găseşte în partea dreaptă - sus nu se completează. El reprezintă numărul de înregistrare pe care îl va primi fişa de înscriere în momentul depunerii ei.
- 2. Se completeaza urmatoarele câmpuri în fişa de înscriere:
- Codul numeric personal (câmp obligatoriu)
- Data naşterii (câmp obligatoriu)
- Numele (câmp obligatoriu)
- Init. tatălui (câmp obligatoriu) - iniţala tatălui
- Prenumele (câmp obligatoriu)
- Cod judeţ - cod şcoală provenienţă (câmp obligatoriu) - se observă că sunt două seturi de căsuţe. În primul set se introduce codul judeţului iar în al doilea set se introduce codul şcolii de provenienţă. (Exemplu: un elev din Vaslui, introduce la codul judeţului VS, pentru Bucuresti se va completa cu B, iar celălalt câmp se completează cu codul şcolii de provenienţă). Codul şcolii de provenienţă se găseşte în broşura editată de inspectoratul şcolar judeţean sau în lista şcolilor din secţiunea Planul de şcolarizare 2014, când aceasta va fi publicată.
- Denumire (câmp obligatoriu) - reprezintă numele şcolii de provenienţă.
- Media evaluare naţională (câmp obligatoriu) - media generală obţinută de candidat la evaluarea naţională susţinută în clasa a VIII-a.
- Media teze naţionale - media candidatului la tezele cu subiect unic susţinute în clasa a VIII-a pentru seriile 2008 si 2009 (respectiv media la testele naţionale pentru seriile 2004-2007).
- Media claselor V-VIII (câmp obligatoriu) - media candidatului pe parcursul celor 4 ani de studiu.
- Media admitere (câmp obligatoriu) - media de admitere a candidatului calculată conform formulei din algoritmul de repartizare. Media de admitere este egală cu
unde:
EN=media obţinută la evaluarea natională susţinută în clasa a VIII-a, (pentru absolvenţii de până în anul 2003 inclusiv media de la examenul de capacitate, pentru absolvenţii din perioada 2004-2007 media de la testele naţionale, pentru absolvenţii din 2008 si 2009 media la tezele cu subiect unic susţinute în clasa a VIII-a)
ABS=media generală de absolvire a claselor a V-a - a VIII-a;
MA=media de admitere. - Notă evaluare naţională limba română / Notă teze naţionale limba română VIII 1 (câmp obligatoriu) - reprezintă nota candidatului obţinută la evaluarea naţională la limba română sau nota candidatului la tezele naţionale la proba de limba română pe semestrul 1 din cls. a VIII-a. (seria precedentă 2009 inclusiv)
- Notă teze naţionale limba română VIII 2 - reprezintă nota candidatului obţinută la tezele naţionale la proba de limba română pe semestrul 2 din cls. a VIII-a. (seria precedentă 2009 inclusiv)
- Notă evaluare naţională matematică / Notă teze naţionale matematică VIII 1 (câmp obligatoriu) - reprezintă reprezintă nota candidatului obţinută la evaluarea naţională la matematică sau nota candidatului obţinută la tezele naţionale la proba de matematică pe semestrul 1 din cls. a VIII-a. (seria precedentă 2009 inclusiv)
- Notă teze naţionale matematică VIII 2 - reprezintă nota candidatului obţinută la tezele naţionale la proba de matematică pe semestrul 2 din cls. a VIII-a. (seria precedentă 2009 inclusiv)
- Disciplina la alegere - se va completa disciplina la care se vor susţine tezele naţionale. Aceasta poate fi Istorie sau Geografie. (seria precedentă 2009 inclusiv)
- Notă teze naţionale istorie/geografie VIII 1 - reprezintă nota candidatului obţinută la tezele naţionale la proba de istorie/geografie pe semestrul 1 din clasa a VIII-a. (seria precedentă 2009 inclusiv)
- Notă teze naţionale istorie/geografie VIII 2 - reprezintă nota candidatului obţinută la tezele naţionale la proba de istorie/geografie pe semestrul 2 din clasa a VIII-a. (seria precedentă 2009 inclusiv)
- Notă evaluare naţională limba maternă / Notă teze naţionale limba maternă VIII 1 - este compus din două zone: una destinată codului limbii si o alta destinată notei primite de candidat la evaluarea naţională la limba maternă sau la tezele naţionale la limba maternă pe semestrul 1 din clasa a VIII-a (pentru seria precedentă 2009 inclusiv). Această notă va participa la calculul mediei de admitere. Codul limbii va fi preluat din brosura editată de inspectoratul şcolar judeţean.
- Notă teze naţionale limba maternă VIII 2 - este compus din două zone: una destinată codului limbii si o alta destinată notei primite de candidat la tezele naţionale la limba maternă pe semestrul 2 din clasa a VIII-a. Această notă va participa la calculul mediei de admitere. Codul limbii va fi preluat din brosura editată de inspectoratul şcolar judeţean şi va fi acelaşi cu cel de la câmpul Notă teze naţionale limba maternă VIII 1. (seria precedentă 2009 inclusiv)
- Notă la proba de limba maternă - este compus din două zone: una destinată codului limbii si o alta destinată notei primite de candidat la proba de limba maternă. Codul limbii va fi preluat din brosura editată de inspectoratul şcolar judeţean.
- Notă la proba de limbă modernă - este compus din două zone: una destinată codului limbii şi o alta destinată notei primite de candidat la proba de limbă modernă. Codul limbii va fi preluat din broşura editată de inspectoratul şcolar judeţean.
- Opţiuni (câmp obligatoriu) - reprezintă lista opţiunilor alese de candidat. Ordinea opţiunilor de pe fişa este semnificativă, prima opţiune exprimată este luată în considerare înaintea celorlalte opţiuni. Fiecare opţiune este formată din 3 cifre. Codul opţiunilor se preiau din broşura editată de inspectoratul şcolar judeţean sau din listele care se vor găsi în secţiunea Planul de şcolarizare 2014.
- Diriginte (câmp obligatoriu) - semnătura dirigintelui candidatului.
- Candidat (câmp obligatoriu) - semnătura candidatului.
- Părinte (câmp obligatoriu) - semnătura părintelui candidatului.
Pentru informaţii suplimentare sau pentru eventualele nelămuriri va rugăm să ne scrieţi în secţiunea forum a Portalului Educational SEI (http://portal.edu.ro).