MENIU

Adjunctul şefului ISJ Arad suspectat că ar fi luat mită la bacalaureat, arestat la domiciliu

Inspectorul şcolar general adjunct din Arad Mihai Spânu, reţinut în urma audierilor de duminică noapte, fiind suspectat de trafic de influenţă, a fost arestat la domiciliu pentru 30 de zile.

Judecătorii Tribunalului Arad au decis, luni seară, să-l aresteze la domiciliu pe inspectorul şcolar arădean Mihai Spânu, pentru următoarele 30 de zile, acesta fiind acuzat de trafic de influenţă.

La ora transmiterii acestei ştiri, Mihai Spânu este în stare de reţinere, pentru că măsura expiră în noaptea de luni spre marţi, astfel că suspectul va fi transferat la domiciliu în următoarele ore.

Procurori ai Parchetului Tribunalului Arad au descins, în noaptea de duminică spre luni, la locuinţele inspectorilor şcolari Mihai Spânu şi Simona Crîsnic şi la locuința profesoarei Lavinia Biţ, ridicând mai multe probe într-un dosar de trafic de influenţă la bacalaureat, după ce suspecţii ar fi primit bani în schimbul promisiunii că vor ajuta mai mulţi candidaţi să promoveze examenul.

"Din informaţiile existente rezultă că cei trei au promis că vor facilita obţinerea notelor de trecere la bacalaureat", spunea procurorul de caz Codrin Gavra.

Inspectorii şcolari Mihai Spânu şi Simona Crîsnic şi profesoara Lavinia Biţ au fost audiaţi de procurori, pe parcursul nopţii, iar Spânu, adjunct al şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, a fost reţinut pentru 24 de ore, ceilalţi doi suspecţi fiind cercetaţi în libertate.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, în urma percheziţiilor din locuinţele acestora au fost ridicaţi aproximativ zece mii de euro şi liste cu nume ale unor absolvenţi de liceu care ar fi plătit ca să promoveze examenul.
În timpul anchetei, investigatori sub acoperire s-au prezentat drept părinţi în faţa celor trei dascăli, pretinzând că vor să se asigure că toate probele bacalaureatului vor fi promovate de către copii.

Procurorul Codrin Gavra declara că ancheta în acest dosar a început în urma unui denunţ, iar SRI a sprijinit această anchetă.

Potrivit unor îngregistrări deţinute de anchetatori, profesoara de română din Arad cerea 500 de euro pentru nota 6.00 la matematică şi 450 de euro la română, tariful pentru promovarea bacalaureatului putând ajunge până la 900 de euro. Profesoara a fost înregistrată audio-video de către anchetatori în timp ce spunea ce sume trebuie plătite pentru promovarea probelor de la bacalaureat.

Procurorul de caz Codrin Gavra declara corespondentului MEDIAFAX că pentru fiecare probă se cerea între 300 şi 500 de euro, iar suma creştea cu 50-100 de euro pentru fiecare punct în plus.

Candidaţii ar fi plătit şi 900 de euro pentru a promova bacalaureatul în acest fel.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, Claudius Mladin, declara corespondentului MEDIAFAX că adjunctul său Mihai Spânu, inspectoarea Simona Crîsnic şi profesoara Lavinia Biţ nu erau implicaţi în desfăşurarea examenului de bacalaureat. Conform sursei citate, Mihai Spânu "este răspunzător de partea de mobilitate a dascălilor şi de resursele umane", la fel ca Simona Crîsnic, care este inspector şcolar pentru managementul resurselor umane.
Luni, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, declara pentru MEDIAFAX că inspectorul şcolar general adjunct din Arad Mihai Spânu a fost eliberat din funcţie.

Ministrul Educaţiei preciza că în cazul celuilalt inspector şcolar şi al profesoarei suspectaţi că ar fi primit mită de la elevi pentru a-i ajuta să promoveze bacalaureatul o eventuală decizie administrativă poate fi luată de Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad.

La rândul lor, procurorii care instrumentează dosarul spuneau că lucrările elevilor care ar fi dat mită ca să promoveze bacalaureatul urmau să fie completate cu răspunsuri corecte de către dascăli, după ştergerea răspunsurilor greşite.

Mai multe articole despre:
arest candidaţi Remus Pricopie director adjunct