Aditivul cu potențial CANCERIGEN, prezent în aproape orice mâncăm dulce! Ministerul Sănătății trage un semnal de ALARMĂ
Ministrul Sănătății trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de aspartam. Alexandru Rafila susține că îndulcitorul artificial este cancerigen, doar dacă e consumat în cantități mari. Precizările ministrului vin în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății ar urma să declare aspartamul drept „posibil cancerigen”. Între timp, consumatorii produselor care conțin acest îndulcitor ridică neputincioși din umeri. La fel ca alți aditivi, aspartamul este aproape imposibil de evitat în alimentația de zi cu zi.
De la sucuri fără zahăr și dulciuri dietetice, la gumă de mestecat sau chiar medicamente, aspartamul este prezent în aproape orice mâncăm dulce. În realitate, cred acum specialiștii, substanța ar putea reprezenta un adevărat pericol, pentru că ar putea provoca apariția cancerului. Oamenii cunosc situația, dar puțini evită consumul.
"Sunt multe, multe lucruri, multe substanțe care nu fac bine în sucuri, în tot ce consumăm în fiecare zi, dar ce să zic, lumea nu o să se oprească. Eu în continuare consum și sucuri și ...", mărturisește un român.
"Ar trebui să fim protejați de autorități. Dacă în comerț există, ce să facem? Asta e. Supermarketurile asta vând", spune un altul.
"Eu am renunțat de aproximativ 3 ani. Nu mai beau niciun fel de suc, acidulat, nimic, nimic, nimic", spune o româncă
În condițiile în care zahărul este din ce în ce mai des blamat pentru diverse afecțiuni, aspartamul a devenit favorit pentru că nu duce la apariția cariilor și nu crește glicemia după consum. Descoperit accidental în anii '60, este de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul obișnuit. Concluzia general acceptată până acum era că substanța este sigură, dacă este consumată în cantități obișnuite.
Dezbaterea privind siguranța aspartamului a izbucnit după ce recent, surse din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății au declarat pentru jurnaliștii străini că cercetătorii ar putea declara în scurt timp aditivul alimentar ca fiind posibil cauzator de afecțiuni oncologice. Mai mult, încă din luna mai a acestui an, experții OMS descurajau consumul produselor ce conțin îndulcitori artificiali de către persoanele care doresc să slăbească. Nu doar că substanțele nu ajută la scăderea în greutate, spun cercetătorii, dar pot conduce la apariția diabetului de tip II sau a bolilor cardiovasculare.