Adio, plăţi CASH. AMENZI DRASTICE pentru cei care plătesc CU BANII JOS
PLĂŢI ÎN NUMERAR. SANCŢIUNI. Dacă te gândeşti să mai plăteşti "cu banii jos" atunci când îţi cumperi casă, maşină sau orice alt bun care valorează peste 10.000 de lei, statul îţi ia 25% din suma pe care o tranzacţionezi ilegal, se arată într-un proiect de lege care ar putea fi aprobat chiar săptămâna aceasta de Guvern.
PLĂŢI ÎN NUMERAR. SANCŢIUNI. Proiectul de lege privind limitarea plăţilor în numerar a fost publicat azi pe site-ul Ministerului de Finanţe şi urmează să fie aprobat de Guvern cel mai probabil în şedinţa de miercuri, 12 februarie.
PLĂŢI ÎN NUMERAR. SANCŢIUNI. Proiectul vorbeşte de "SANCŢIUNI DRASTICE" aplicate celor care nu respectă noile plafoane stabilite de lege. REALITATEA.NET vă prezintă mai jos textul integral al proiectului de lege.
PLĂŢI ÎN NUMERAR. SANCŢIUNI. Amenzile la care vor fi obligaţi cei care încalcă limitările de 10.000 lei zilnic (în cazul persoanelor fizice), respectiv 5.000 lei pe zi (în cazul persoanelor juridice) se ridică la 25% din suma plătită peste plafon.
PLĂŢI ÎN NUMERAR. SANCŢIUNI. Proiectul de lege vizează în principal următoarele aspecte:
- limitarea încasărilor şi plăţilor în numerar efectuate între persoane fizice, prin instituirea unui plafon zilnic de 10.000 lei/tranzacţie.
- limitarea plăţilor în numerar efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică prin diminuarea plafonului de la 10.000 lei, respectiv 5.000 lei către o singură persoană juridică, la plafonul zilnic maxim de 2.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 5.000 de lei/zi.
...
Mari reduceri pe eMAG. Consultă întreaga ofertă AICI.
...
- limitarea plăţilor zilnice în numerar la 2.000 lei/persoană vor fi aplicabile şi în cazul: a) operaţiunilor de plăţi în numerar efectuate de operatorii economici către persoane fizice, reprezentând plata contravalorii unor livrări de bunuri, sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanţe sau alte drepturi şi restituirile de împrumuturi sau alte finantari; b) operaţiunilor de încasare în numerar efectuate de operatorii economici de la persoane fizice, reprezentând cesiuni de creanţe sau alte drepturi, acordarea de împrumuturisau alte finanţări;
- limitarea operaţiunilor de încasare în numerar efectuate de operatorii economici de la persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii la plafonul zilnic de 10.000 lei/persoană;
- stabilirea sancţiunilor aplicabile celor care depăşesc plafoanele, respectiv aplicarea de amenzi în cuantum de 25% din sumele plătite/încasate care depăşesc plafoanele. Sancţiunile propuse au drept scop anularea impactului negativ asupra bugetului de stat datorat pierderilor cauzate de rambursările de TVA efectuate către persoane care au făcut plăţi în numerar, şi-au dedus TVA, dar în amonte se constată că furnizorii care trebuiau să plătească TVA la buget au dispărut;
PLĂŢI ÎN NUMERAR. SANCŢIUNI. Măsura reducerii plafoanelor la tranzacţiile între persoanele juridice este justificată de autorităţi prin nevoia de limitare a evaziunii fiscale.
"Măsura privind diminuarea plafoanelor pentru plăţile în numerar a fost luată ca urmare a constatării de către organele fiscale a faptului că în majoritatea schemelor fiscale evazioniste se fac plăţi în numerar, întrucât plăţile prin bancă prezintă o trasabilitate care este evitată de astfel de persoane", se spune în Expunerea de motive care însoţeşte proiectul de lege.
În ce ţări se mai aplică PLAFOANE la plăţile în numerar
Un alt argument invocat de Finanţe se referă la măsurile asemănătoare luate de alte state europene:
- Finlanda a iniţiat un proiect de lege care prevede că salariile ar trebui, ca regulă generală, să fie plătite într-un cont bancar desemnat de către angajat. Scopul este de a reduce utilizarea de numerar şi, prin urmare, să facă mai dificil pentru angajatori efectuarea de plăţi de salarii fără documente justificative.
- Belgia a iniţiat un proiect de lege conţinând măsuri urgente de luptă împotriva fraudei, care include, printre altele, prevederi privind limitarea plăţilor în numerar de la 5.000 de euro la 3.000 de euro începând cu anul 2014, precum şi amenzi pentru încălcarea limitărilor cuprinse între 250 euro şi 225.000 euro, dar nu mai mult de 10% din preţul plătit pe nedrept în numerar.
- În anul 2012, Danemarca a iniţiat, la rândul său, un proiect de lege prin care se pun în aplicare o serie de măsuri care vizează combaterea evaziunii fiscale, una din acestea fiind înăsprirea normelor privind
plăţile în numerar. Astfel, în cazul efectuării de plăţi peste plafonul stabilit cumpărătorul răspunde solidar cu vânzătorul pentru orice impozit sau taxă neplătite de către acesta din urmă
VEZI la finalul articolului Proiectul de Lege pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată.
Care sunt limitările în prezent
În prezent, plafoanele zilnice pentru plăţile în numerar între persoanele juridice sunt instituite prin Ordonanţa Guvernului nr. 15/1996 privind întărirea disciplinei financiar-valutare, cu modificările şi completările ulterioare şi sunt stabilite astfel:
10.000 lei/zi - plafonul de plăţi în numerar către persoane juridice;
5.000 lei/zi - plafonul de plată în numerar către acelaşi furnizor.
10.000 lei/zi – plafonul de plată în numerar în cazul plăţilor către reţelele de magazine de tipul Cash&Carry, care sunt organizate şi funcţionează în baza legislaţiei în vigoare
Nu există limitări legale pentru următoarele operaţiuni cu numerar:
- încasări şi plăţi efectuate de alţi operatori economici decât persoanele juridice, respectiv: liber profesionişti, persoane fizice autorizate, întreprinderi familiale, întreprinderi individuale şi alte entităţi fără personalitate juridică;
- încasări şi plăţi derulate între operatorii economici şi persoanele fizice, reprezentând contravaloarea livrării de bunuri şi prestării de servicii, dividende, cesiuni de creanţe, împrumuturi şi alteforme de finanţare;
- încasări şi plăţi derulate între persoanele fizice, reprezentând contravaloarea vânzării de bunuri sau drepturi, împrumuturi, etc.
Ordonanţa Guvernului nr. 15/1996 stabileşte amenzi contravenţionale de la 5.000 la 10.000 lei în cazul în care o persoană juridică plăteşte în numerar altei persoane juridice sume ce depăşesc plafonul de 5.000 lei/zi, sau depăşeşte plafonul total de plăţi zilnice către persoane juridice de 10.000 lei.
Adio, plăţi CASH. De când NU mai poţi plăti CU BANII JOS
Proiectul de lege privind limitarea tranzacţiilor în numerar şi reducerea comisioanelor bancare va fi aprobat de Guvern probabil în proxima şedinţă de Guvern, a anunţat, miercuri, premierul Victor Ponta, precizând că a avut o nouă discuţie pe această temă cu ministrul Finanţelor.
"Am discutat din nou cu ministrul de Finanţe şi, probabil săptămâna viitoare, ca proiect de lege, vom veni cu acea iniţiativă prin care, pe de-o parte, se limitează tranzacţiile în numerar la 10.000 lei, dar în paralel cu plafonarea comisioanelor bancare, în aşa fel încât oamenii să nu piardă nimic, iar băncile, care o să aibă rulaj mai mare, să nu îşi crească neapărat profitul pe seama oamenilor, ci să fie un mod de combatere a evaziunii fiscale, dar şi de sprijin pentru populaţie care să nu afecteze băncile", a spus Ponta în şedinţa de guvern.
Premierul a anunţat, marţi, potrivit Mediafax, că tranzacţiile în numerar vor fi limitate concomitent cu reducerea comisioanelor bancare, dar nu prin ordonanţă, ci prin lege, iar băncile, care "au câştigat destul", trebuie să fie de acord cu această măsură, mai ales că vor câştiga prin creşterea numărului de tranzacţii.
Aprobarea celor două măsuri prin proiect de lege presupune că acestea vor fi aplicate doar după ce actul este adoptat şi de către Parlament, nu doar de Guvern, şi promulgat de preşedinte, nu imediat cum s-ar fi întâmplat dacă erau promovate prin ordonanţă de urgenţă. În Parlament, proiectul poate fi însă şi modificat faţă de forma aprobată de Guvern, înainte să fie aplicat.
Ministerul Finanţelor a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă care relevă că Guvernul vrea să interzică plata în numerar pentru cumpărările de terenuri, case şi maşini, indiferent de valoarea acestora, atât cumpărătorul, cât şi vânzătorul riscând o amendă de 20% din valoarea tranzacţiei.
Această prevedere este valabilă atât pentru firme, cât şi pentru populaţie şi cuprinde toate tipurile de imobil, precum şi orice fel de autovehicul, indiferent dacă este la prima vânzare sau second-hand.
De asemenea, Guvernul introduce noi plafoane privind plăţile maxime pe care firmele le pot efectua zilnic în numerar, precum şi plăţile în numerar pe care poate să le facă populaţia către firme.
Astfel, plăţile în numerar pe care le pot efectua firmele între ele şi către persoane fizice vor fi limitate la 2.000 de lei pe zi, de la 10.000 de lei pe zi, respectiv 5.000 de lei pentru un singur furnizor, şi va fi introdus un plafon de 10.000 de lei pentru astfel de plăţi între persoanele fizice.
În prezent, plafoanele zilnice pentru plăţile în numerar între firme sunt de 10.000 de lei pe zi, respectiv de 5.000 de lei către acelaşi furnizor şi de 10.000 de lei în cazul plăţilor către reţelele de magazine de tipul Cash&Carry, nivel care va fi păstrat.
În acelaşi proiect sunt limitate şi comisioanele interbancare pe care banca emitentă a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale cărei terminale se realizează plata la comerciant, la 0,2% pentru cardurile de debit şi la 0,3% pentru cardurile de credit.
Nerespectarea nivelurilor maxime ale comisioanelor sau informaţiilor obligatorii din acrodurile bancă-comerciant constituie contravenţie şi vor fi sancţionate cu amenzi cuprinse între 10.000 de lei şi 200.000 de lei.