MENIU

Adio electrice! Înmatriculările de mașini electrice, în cădere liberă. Bonusurile acordate de stat, principala cauză

Mașinile electrice sunt apreciate, dar cererea este într-o puternică scădere. Foto/Profimedia

Piața de automobile electrice din România a consemnat o scădere cu aproape 40% a înmatriculărilor, în primele 9 luni ale acestui an. Principala cauză o reprezintă reducerea semnificativă a bonusurilor acordate de statul român prin programul Rabla. 

Numărul mașinilor nou înmatriculate a crescut în primele nouă luni ale anului, față de același interval din anul trecut, dar mașinile complet electrice au înregistrat un picaj de 37%. O asociație din industrie vorbește despre o "lovitură crâncenă" dată de înjumătățirea subvențiilor acordate prin programul Rabla.

Dacia Spring, în pericol! Decizia UE care va afecta vânzările de electrice în Europa

Înmatriculările au crescut cu 6% în România până la finalul lui septembrie, arată datele prezentate marți, 8 octombrie, de Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile din România (APIA). Mașinile alimentate cu motorină au înregistrat o creștere semnificativă, însă cel mai mare avans a fost înregistrat la vehiculele hibride simple.

"În primele nouă luni ale anului suntem la un plus de 6% în privinţa înmatriculărilor, ceea ce e foarte bine faţă de ce se întâmplă în Europa şi în lume. La autoturisme comerciale avem o creştere de aproape 4%, iar la vehiculele comerciale un salt de 27,5%. Pe motorizări, la electrificate au fost înmatriculate 27.144 de unităţi, în creştere cu 5,5%, la nouă luni faţă de aceeaşi perioadă din 2023", a subliniat Vardie.

Potrivit sursei citate, motorizările pe benzină au raportat o creştere de 1%, de la un an la altul, până la 67.789 de unităţi, în timp ce maşinile diesel au consemnat 17.003 de unităţi noi înmatriculate (+16,8%). În ceea ce priveşte autoturismele full electrice, scăderea a fost de 37%, pe primele nouă luni din 2024 (la 7.331 de unităţi), considerată de către şeful APIA drept una "dramatică" fiind cea mai mare scădere din Europa.

Amenda pentru lipsa rovinietei NU se mai emite automat. Cum scapă șoferii de sancțiune?


 

Pe segmentul de vehicule hibride, cele cu încărcare au înregistrat un avans de 13%, echivalentul a 4.533 de unități, iar mașinile hibride simple au consemnat un salt de 53%, până la 15.280 de unităţi.

"Tot ce reprezintă soluţii cu mai puţină poluare, noi credem că este mai bine. Suntem în aceeaşi ecuaţie complicată şi, din păcate, ultimele luni au adâncit această ecuaţie. Vobim despre cea mai puternică lovitură care a fost înjumătăţirea programelor "Rabla". A fost o lovitură crâncenă. Ne place, nu place, sau îi place sau nu ministrului Mediului, înjumătăţirea programului "Rabla" a avut un efect nedorit şi nu e deloc o întâmplare", a explicat Dan Vardie.

O analiză România versus Europa relevă faptul că, în primele opt luni ale acestui an (cele mai noi date existente la nivel comparativ), faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, pe plan naţional înmatriculările de autoturisme au crescut cu 5,8%, în timp ce, în Europa, majorarea a fost de doar 1,7%.


 

Totodată, la autoturismele electrice, în România s-a consemnat o diminuare de 35% a înmatriculărilor (6.800 de unităţi), iar Europa se află la un minus 5,5% (circa 1,2 milioane de unităţi).

În acelaşi timp, pe segmentul full hibrid, în primele opt luni din acest an, faţă de intervalul similar din 2023, în ţara noastră au fost înmatriculate 4.170 de unităţi (+14,5%), comparativ cu Europa, unde s-a raportat o scădere de 1,7%, până la 618.883 de unităţi.