MENIU

Adio, convorbiri telefonice! Comunicăm mai mult prin mesaje: ce fac 40% din posesorii de smartphone

Avem minute nelimitate de vorbit, dar comunicăm mai mult prin scris. Un studiu recent arată că tot mai mulți oameni preferă să utilizeze aplicațiile de chat ale telefoanelor mobile, decât serviciul voce. În timp ce tinerii spun că e mai rapid și mai comod, psihologii atrag atenția că astfel se pierde din profunzimea mesajului pe care vrem să îl transmitem.

Potrivit unui studiu Deloitte, un sfert dintre utilizatorii de smartphone din ţările dezvoltate poartă mai puţin de o convorbire voce pe săptămână. În schimb folosesc intensiv aplicaţii ca Facebook Messenger sau WhatsApp.

Tinerii spun că într-adevăr preferă mesajele în locul convorbirilor telefonice obişnuite. Asta pentru că în diferite aplicaţii se pot face şi grupuri aşa că "discuţia" se poartă cu mai multe persoane deodată, scrie citynews.ro.

Acest tip de comunicare este preferat și datorită faptului că nu presupune obligativitatea ca receptorul să primească instant mesajul. Asta face chatul mai puţin deranjant decât o convorbire clasică, mai ales că poate fi utilizat în orice moment al zilei.

Studiul mai arată că 40% dintre posesorii de telefoane mobile folosesc chat-ul în primele cinci minute ale dimineții, chiar după trezire, lucru care se întâmplă și înainte de culcare, în cazul a o treime dintre utilizatori. Cifrele mai arată că smartphone-ul este folosit cel mai des în mijloacele de transport în comun, în timpul shoppingului și în timpul mersului.

Psihologii spun că acest tip de comunicare prin mesaje are și dezavantaje și poate chiar să ne creeze probleme atât acasă, cât și la locul de muncă.

Mai multe articole despre:
comunicare studiu Deloitte telefon smartphone