MENIU

Adio cireșe de mai! Pomii fructiferi, vița de vie și rapița, grav afectate de îngheț

Se pare că trebuie să spunem adio cireşelor de mai. Cel puţin pentru cele care provin din livezile din Buzău. La fel şi căpşunilor cultivate în Oltenia. Urmează două nopţi reci cu temperaturi sub 0 grade după alte două zile în care a mai şi nins. Fermierii spun că este lovitura de graţie pentru culturile lor. Rapița, pomii fructiferi şi vița de vie ar fi culturile cele mai afectate.

Specialiştii Staţiunii Pomicole Istriţa, cea mai importantă din judeţul Buzău, verifică în fiecare zi cireşii, merii şi prunii. Vor să vadă ce va mai supravieţui din recoltă după această repriză de iarnă. Cireşii sunt cei mai sensibili. În cazul prunilor, care sunt mai rezistenţi, sunt speranţe mai mari. Afectată este şi vița de vie.

În Gorj, îngheţul ameninţă producţia de căpşuni. Hectare întregi cu plante aflate în plină vegetaţie au fost acoperite complet de zăpadă.

Şi în judeţul Bacău, specialiştii se pregătesc pentru ce e mai rău. Sunt peste 100.000 de hectare de culturi de rapiță, legume şi livezi. Riscă să fie afectatate de îngheţ.

Mai multe articole despre:
null