MENIU

Adevărul șocant despre pepenii de Dăbuleni din piețe. Ce cumpără de fapt clienții

Suprafețele cultivate în Dolj cu pepene de Dăbuleni au început să scadă în ultimii ani din cauza concurenței neloiale făcută producătorilor autohtoni de importatorii care comercializează pepeni din Turcia și Grecia sub acest brand pe care îl falsifică, a afirmat, luni, în cadrul Colegiului Prefectural Dolj, Liliana Săvulea, directorul Direcției pentru Agricultură Dolj, citat de Agerpres.

"La pepenii verzi suprafața în cultură este încă importantă, în perioada 2012-2016 aceasta oscilând între 5.961 ha și 4.984 ha. În anul 2015 a manifestat o oarecare scădere, din cauza importurilor de pepeni din Turcia și Grecia, redistribuiți în țară prin intermediari, ca 'pepeni de Dăbuleni', producând fermierilor locali concurență neloială ca urmare a falsificării brandului consacrat și înregistrat la OSIM sub denumirea de 'pepene de Dăbuleni'. În anul 2016 suprafața cu pepeni a fost de 4.984 ha, mai mare cu 6% față de 2015", a spus Săvulea.

Potrivit datelor Direcției pentru Agricultură Dolj, în anul 2018 producția de pepeni a fost de 28.359 kg/ha, mai mare față de 2015 când a fost de 23.548 kg/ha.

Lubenița de Dăbuleni este cel mai cunoscut brand de pepene verde din țară datorită calităților sale organoleptice deosebite date de solul nisipos din zonă și de clima arzătoare de peste vară, cu mult soare.

Brandul de "pepene de Dăbuleni" a fost impus de soiul "Dulce de Dăbuleni", pepene cu fructe mari de 5-8 kg, de formă glubuloasă, cu suprafața netedă, cu dungi mijlocii de culoare verde închis și desen fin dantelat, cu miezul colorat uniform, roșu zmeuriu, cu gust plăcut, creat de către SCDPN Dăbuleni și cultivat o perioadă lungă de timp în zonă.

În prezent, la Dăbuleni se cultivă peste 50 de soiuri și hibrizi provenind din toată lumea, iar soiul care a impus brandul de "pepene de Dăbuleni" este mai tardiv și ocupă suprafețe mai mici, fermierii cultivându-l pentru a obține producții în lunile august și septembrie și în ultima perioadă pentru obținerea pepenilor verzi ecologici. Se poate spune că în prezent pepenii verde de Dăbuleni sunt de la un soi timpuriu, cu calități organoleptice foarte bune, impuse de condițiile de mediu specifice solurilor nisipoase.

Dr.ing.Vasile Toma, cercetător în cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri (SCDCPN) Dăbuleni, declara pentru AGERPRES că pepenele verde, lubenița cum este denumită de localnicii din Oltenia, s-a cultivat pe solurile nisipoase de la Dăbuleni cu mult timp în urmă, monografia localității consemnând că la mijlocul secolului al XIX-lea locuitorii acestei zone cultivau pepenii verzi pentru consumul propriu, dar și pentru a face schimb cu locuitorii din localitățile situate pe terenuri mai fertile, primind grâu sau alte cereale.

"Este și azi tradiția ca de Sfânta Maria să se împartă lubeniță. Pe măsură ce posibilitățile de transport au evoluat, a crescut și suprafața cultivată, pepenii de la Dăbuleni fiind cunoscuți în toată țara și chiar exportați în țările fostei Uniuni Sovietice, Polonia, Cehoslovacia, Germania", a spus dr.ing. Vasile Toma.

Mai multe articole despre:
pepeni Dăbuleni