MENIU

ADEVĂRUL din spatele atacurilor din Crimeea: CINE le orchestrează și cu ce SCOP. Cum MINTE Putin prin omisiune

Explozii plajă Odesa

Surse rusești și ucrainene au raportat, marți explozii, explozii la un aerodrom și la un nod de aprovizionare rusesc critic în Crimeea, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare, subliniind că toate acestea fac cel mai "probabil parte dintr-o contraofensivă ucraineană coerentă", menite să recâștige controlul asupra malului vestic al Niprului. 

Rapoartele și înregistrările video locale arată o serie de explozii la un depozit de muniții rusești și la o stație de transformare din districtul Dzhankoiskyi, plus cele de la aerodromul din apropiere de Hvardiiske din Crimeea, relatează HotNews.ro.

Aceste explozii au provocat atât daune semnificative resurselor rusești, cât și perturbări grave ale logisticii rusești. Forțele ruse au folosit Dzhankoi ca nod feroviar pentru transportul trupelor și echipamentelor către așezările ocupate din sudul regiunii Zaporojie, inclusiv către Melitopol.

În urma atacului, autoritățile ruse au suspendat temporar serviciul feroviar de pasageri din Rusia în Crimeea.

Forțele ucrainene nu au revendicat oficial responsabilitatea pentru aceste explozii. New York Times a relatat că un înalt oficial ucrainean anonim a atribuit exploziile din districtul Dzhankoiskyi „unei unități militare ucrainene de elită care operează în spatele liniilor inamice". Până în prezent, niciun oficial ucrainean nu a ieșit public să revendice responsabilitatea.

Ministerul rus al Apărării a dat vina pe un „sabotaj” pentru exploziile de la depozitul de muniții din peninsula Crimeea ocupată de Kremlin. 

În tot acest timp, Kremlinul continuă eforturile de a denatura adevărata amploare a obiectivelor sale din Ucraina.

ISW apreciază că obiectivele strategice rusești rămân neschimbate, respectiv: schimbarea regimului de la Kiev și asigurarea controlului teritorial asupra celei mai mari părți a Ucrainei.

Chiar săptămâna aceasta, președintele rus Vladimir Putin a omis menționarea teritoriului din afara Donbasului în timp ce descria obiectivele războiului Rusiei în Ucraina.

Putin și-a încheiat declarațiile preliminare la forumul Army-2022 din 15 august spunând că forțele rusești și cele din Donbas „își fac datoria" de a lupta pentru Rusia și de a „elibera" Donbasul.

O astfel de declarație limitată a obiectivelor rusești contrastează puternic cu obiectivele de război rusești articulate anterior de a „denazifica" și „demilitariza" întreaga Ucraină. Obiectivul limitat declarat de Putin este, în plus, incompatibil cu acțiunile rusești de integrare în Federația Rusă a părților ocupate din regiunile Herson și Zaporojie, concluzionează ISW, potrivit sursei citate.