Realitatea.net
MENIU

Adevărul despre iaurturile cu fructe. Atenţie ce cumperi!

Două din cinci iaurturi cu fructe nu au fructe, iar unele conţin până la 11 linguriţe de zahăr.

Peste 60% dintre iaurturile analizate în cadrul unei campanii de informare a Asociaţiei Pro Consumatori (APC) conţin arome sintetice, în loc de fructe adevărate.

De asemenea, unele iaurturi conţin până la 11 linguriţe de zahăr, diverse tipuri de sucuri de fructe şi legume şi amidon.

Niciunul dintre produsele analizate de experţii Asociaţiei Pro Consumatori (APC) în cadrul unui studiu privind calitatea iaurturilor cu adaosuri nu respectă rețeta tradițională a iaurtului cu adaosuri (iaurt, bucăți de fructe/miere de albine/alte ingrediente naturale), potrivit unui comunicat al APC. Au fost analizate 61 de tipuri diferite de iaurt din punct de vedere al ingredientelor folosite şi al aditivilor alimentari care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung.

Astfel, 61% dintre iaurturile analizate conţin arome sintetice, 29% amidon, 28% dintre iaurturile analizate conţin un preparat de fructe, care este de fapt un amestec de sucuri de fructe si legume (morcov negru, sfecla rosie), 24% conţin concentrat de morcov negru şi 17% dintre iaurturile analizate conţin sfecla rosie.

Mai mult, în cele 61 de iaurturi cu adaosuri s-au identificat 18 aditivi alimentari: arome sintetice, aspartam, acesulfam K, caragenan, acid citric, citrat de sodiu, citrat de calciu, caramel, carmin, esteri lactici ai mono si digliceridelor cu acizi grasi, complexe de cupru ale clorofilelor si clorofilinelor, azot, guma lacust, guma guar, guma arabica, guma de caruba, guma acacia si antocianine.

Totodată, s-au constatat cantităţi de zaharuri per unitatea de vânzare între 7 grame şi 55,2 grame, adica între o linguriţă şi jumătate de zahar şi 11 linguriţe de zahăr, potrivit Economica.net.

"Prin intermediul acestui studiu tragem un semnal de alarmă asupra pericolelor pe care zahărul adăugat în alimentele destinate copiilor îl are asupra sănătății acestora. (...). Acestea sunt de fapt amestecuri din iaurt, sucuri de fructe şi legume în proporţii neclare, amidon modificat, fainuri de orez/soia şi aditivi alimentari. Denumirile sub care sunt vândute sunt înşelătoare, induc impresia unor amesctecuri formate din iaurt şi bucati de fructe. Având în vedere atât cantitatea mare de zahăr conţinută, cât şi compoziţia nespecifică, încărcată din punct de vedere chimic, nu recomandăm ca acest tip de produs să facă parte din alimentaţia copiilor", a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.

Mai multe articole despre:
null